Στο παρόν κείμενο θα αναφερθούμε στις πιο συχνές ερωτήσεις φωτοβολταϊκών που μας κάνουν οι πελάτες μας αλλά και στις απαντήσεις που δίνουμε, έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε να λάβετε ευκολότερα αποφάσεις. 

Κύρια σημεία του άρθρου: 

-Τα φωτοβολταίκά είναι συμφέρουσα επένδυση.

-Δεν υπάρχουν μεγάλα έξοδα συντήρησης. 

-Ο νόμος είναι ευέλικτος σχετικά με το σημείο τοποθέτησης της εγκατάστασης. 

-Η σωστή επιλογή εγκαταστατών, δεν χαλάει τη μόνωση της στέγης. 

-Είναι μία επένδυση που πρέπει να κάνετε τώρα. 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν διεισδύσει στην καθημερινότητα των Ελλήνων εξαιτίας των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί κυρίως εξαιτίας δύο παραγόντων. Αρχικά, οι συνεχόμενες ανατιμήσεις του κόστους ρεύματος αποτελούν ένα από τα κυριότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες. Βρίσκονται στη δύσκολή θέση να αποφασίσουν αν θα απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων μειώνοντας το κέρδος τους. Αλλιώς εξετάζουν το ενδεχόμενο αν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμών χάνοντας μέρος της ανταγωνιστικότητας τους.

Ο δεύτερος λόγος που όλο και περισσότεροι στρέφονται στην πράσινη μορφή ενέργειας είναι η συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή. Τα προβλήματα που απορρέουν από την οικολογική καταστροφή, είναι ένα πρόβλημα που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Ένας από τους αμεσότερους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η απεξάρτηση από την καύση λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η καύση λιγνίτη, αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Είναι, όμως, απόλυτα λογικό να υπάρχουν ενδοιασμοί για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Όπως είχε συμβεί άλλωστε στο παρελθόν και σε όλα τα πρωτοποριακά συστήματα στην αρχή της λειτουργίας τους. Το παρόν άρθρο, λοιπόν, αποσκοπεί στην απάντηση μερικών εκ των βασικότερων ερωτημάτων που έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος όταν καλείται να αποφασίσει αν θα βάλει φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη του.

Συχνές ερωτήσεις φωτοβολταϊκών #1: Με συμφέρει πραγματικά;

To πρώτο που σκέφτεται ο κάθε επαγγελματίας είναι φυσιολογικό να είναι το οικονομικό όφελος που θα αποκομίσει από μία τέτοια επένδυση. Σίγουρα το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα ποσότητα κυρίως λόγω του γεγονότος ότι χρειάζεται να καταβληθεί με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του συστήματος. Αντίθετα, η ύπαρξη μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι είναι μικρότερο το απαιτούμενο ποσό αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας που χρειάζεται 20kW για να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές του ανάγκες θα χρειαστεί να καταβάλλει ένα ποσό της τάξης των 20.000€ για να εγκαταστήσει ένα αξιόπιστο φωτοβολταϊκό σύστημα. Εφόσον, όμως, παραμείνει στην υπάρχουσα μορφή ηλεκτροδότησης τότε, χωρίς να υπολογίζονται οι επερχόμενες αυξήσεις, θα καλούταν να πληρώνει τουλάχιστον 400€ το μήνα που σημαίνει ότι σε 4 χρόνια θα είχε πληρώσει ήδη το ποσό των 20.000€.

Αν, μάλιστα, υπολογίσουμε τι θα έχει πληρώσει στο τέλος της εικοσιπενταετίας με βάσει το τι ισχύει τώρα στην ενεργειακή αγορά καταλήγουμε στο τεράστιο ποσό των 120.000€. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, συνεπώς, το πόσο μεγάλο κέρδος έχει ο επαγγελματίας που θα γίνει αυτοπαραγωγός της ενέργειας που χρειάζεται για τις ανάγκες της επιχείρησης του.

Συχνές ερωτήσεις φωτοβολταϊκών #2: Ποια είναι τα έξοδα συντήρησης ενός συστήματος

Έχουμε συνηθίσει σε κάθε επένδυση να υπάρχουν τα λεγόμενα μικρά γράμματα που μειώνουν το κόστος που έχουν υποσχεθεί αρχικά στον επενδυτή. Είναι λογικό, συνεπώς, και στα φωτοβολταϊκά να υπάρχει η αναζήτηση εκείνου του σημείου που μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά κόστη και επιβαρύνσεις εκτός προγράμματος. Συνήθως, λοιπόν, η πρώτη σκέψη των περισσοτέρων επικεντρώνεται στο κόστος συντήρησης του συστήματος, καθόλου παράλογα αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για μία τεχνολογική εγκατάσταση εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι αρκετά διαφορετική καθώς τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που οι παρεμβάσεις που χρειάζονται μετά την εγκατάσταση είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, τα πάνελ είναι κατασκευασμένα με τέτοιες προδιαγραφές ώστε να αντέχουν τις καιρικές συνθήκες σε βάθος πολλών ετών ενώ το μοναδικό έξοδο συντήρησης, εκτός της περιπτώσεων που προκληθεί φθορά από χαλάζι, είναι ένας ετήσιος καθαρισμός με νερό και κοινά καθαριστικά του εμπορίου.

Για τις βάσεις, αντίστοιχα, η μόνη φροντίδα που απαιτείται είναι το σφίξιμο των βιδών μία φορά το χρόνο για δύο έτη προκειμένου να πάρει το σύστημα την τελική του μορφή λόγω των συστολών και των διαστολών. Τέλος, ο αντιστροφέας δεν χρειάζεται κάποια φροντίδα όσο διάστημα βρίσκεται μέσα στην εγγύηση αλλά μετά την πενταετία ή την δεκαετία, ανάλογα την εγγύηση που θα προσφέρει ο προμηθευτής, συνίσταται ένας τυπικός έλεγχος.

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται η, ομολογουμένως, μικρή λίστα με συντηρήσεις που απαιτούνται για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ανεξάρτητα από το μέγεθος του. Συνεπώς γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά κόστη συντήρησης καθώς για τις περισσότερες δουλειές δεν απαιτείται ούτε εξειδικευμένο συνεργείο ούτε πολυήμερες εργασίες.

Συχνές ερωτήσεις φωτοβολταϊκών #3: Πως θα χωρέσει στην μικρή στέγη της επιχείρησης μου;

Η πρόοδος της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση της απόδοσης ενός συστήματος διατηρώντας το μέγεθος της εγκατάστασης σταθερό. Πριν από μία δεκαετία τα φωτοβολταϊκά πάνελ που κυκλοφορούσαν κατά κόρον στην αγορά είχαν ονομαστική ισχύ 220W και λίγο λιγότερο από 2τ.μ εμβαδόν. Αντίστοιχα στη σημερινή εποχή η ισχύς του κάθε πλαισίου έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας στα 530W χωρίς όμως να αλλάξει το μέγεθος της κατασκευής. Συνεπώς, εκεί που σε μία στέγη που χωράνε 20 πάνελ κάποτε θα μπορούσε να εγκατασταθεί ένα σύστημα 4,4kW, πλέον το σύστημα θα είναι ισχύος 10,6kW.

 

Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τους επαγγελματίες που διστάζουν λόγω έλλειψης χώρου είναι και η βοήθεια που παρέχεται μέσω της νομοθεσίας στις εγκαταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, η τρέχουσα νομοθεσία επιτρέπει να πραγματοποιηθούν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε στέγες και ταράτσες κτηρίων αλλά όχι μόνο. Το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί στο έδαφος ή σε ένα στέγαστρο βοηθητικού κτηρίου ή χώρου πάρκινγκ ενώ επιτρέπεται ακόμα και στην πρόσοψη του κτηρίου να τοποθετηθούν τα πάνελ. Με λίγα λόγια, επιτρέπεται να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμεί ο επαγγελματίας με μοναδική προϋπόθεση να πρόκειται για νόμιμα ανεγερμένο κτίσμα ή τακτοποιημένο αυθαίρετο.  

Συχνές ερωτήσεις φωτοβολταϊκών #4: Θα δημιουργήσει πρόβλημα στη μόνωση της στέγης;

Μία από τις πλέον διαδεδομένες αντιρρήσεις που συναντάται στην μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια αφορά τον τρόπο εγκατάστασης των πάνελ στη στέγη ή την ταράτσα και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η μόνωση του χώρου. Είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει ο συγκεκριμένος προβληματισμός καθώς αν δεν γίνει σωστή εγκατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην μόνωση του κτιρίου, τόσο λειτουργικό όσο και αισθητικό, και να χρειαστούν επιπλέον έξοδα για διόρθωση της.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η ανάθεση της εγκατάστασης του έργου σε εταιρείες που έχουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και η ποιότητα της δουλειάς τους μιλάει μέσω των έργων τους, όπως η ΙΩΝΙΚΗ Renewables. Μην διστάσετε, μάλιστα, να ζητήσετε να σας ξεναγήσουν σε κάποιες από τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει ή να συνομιλήσετε με ανθρώπους που επέλεξαν στο παρελθόν την εταιρεία που επιλέγετε.

Επιπλέον, το σημαντικότερο λάθος που κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις είναι η προσπάθεια εξοικονόμησης κάποιων χρημάτων μέσω επιλογής συνεργείων που δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά προβλήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εγκατάσταση να κοστίζει εν τέλει πιο ακριβά για τον ενδιαφερόμενο από ότι αν είχε εξαρχής εμπιστευτεί μία εδραιωμένη στο χώρο εταιρεία λόγω των πρόσθετων επιδιορθώσεων που μπορεί να απαιτηθούν.

Συχνές ερωτήσεις φωτοβολταϊκών #5: Θέλω να βάλω φωτοβολταϊκό αλλά ας περιμένουμε λίγο καιρό

Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός επιχειρηματιών και οικιακών καταναλωτών που κατανοούν τα οφέλη ενός φωτοβολταϊκού συστήματος αλλά είτε λόγω κόστους, είτε λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων επιλέγουν να μεταθέσουν την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος για άλλη περίοδο. Αυτό, όμως, πλέον αποδεικνύεται λάθος επιλογή καθώς η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων εγκαταστάσεων έχει οδηγήσει το δίκτυο ένα βήμα πριν τον κορεσμό.

Τα περιθώρια για νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνονται με ταχύτατους ρυθμούς έχοντας, ήδη, σε πολλά σημεία της χώρας αρχίσει να απορρίπτονται αιτήσεις φωτοβολταϊκών πάρκων. Ο λόγος που υπάρχει αυτός ο κορεσμός είναι ότι η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πρέπει να μεταφερθεί στον πλησιέστερο υποσταθμό του δικτύου και από εκεί να απορροφάται και να διαμοιράζεται. Ο υποσταθμός, όμως, έχει ένα ανώτατο όριο ενέργειας που μπορεί να απορροφήσει και όταν καλυφθεί αυτό το όριο τότε ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε σταματάει να δέχεται νέες αιτήσεις φωτοβολταϊκών.

Συνεπώς, το ενδεχόμενο να σταματήσει η έκδοση νέων αδειών, όπως έγινε και το 2012,  μοιάζει πιο ορατό από ποτέ χωρίς να μπορεί κανένας να πει με σιγουριά πότε θα ξανανοίξει το σύστημα. Άρα, η μετάθεση της απόφασης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία πραγματοποίησης της εγκατάστασης όταν η ιδέα θα έχει ωριμάσει για τα καλά στο μυαλό του ενδιαφερόμενου που θα βλέπει τους λογαριασμούς συνεχώς να αυξάνονται. Αν, μάλιστα, κρίνουμε από το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε μετά το 2012 για να επιτραπούν εκ νέου οι άδειες για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, μοιάζει μονόδρομος το να επισπευσθούν οι αποφάσεις και οι διαδικασίες για όσους θέλουν να επωφεληθούν της πράσινης ενέργειας.

Επίλογος

Η αβεβαιότητα που συνοδεύει κάθε επένδυση και οι ενδοιασμοί σχετικά με την εκταμίευση ενός ποσού για την μεταστροφή στην πράσινη ενέργεια είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν. Ακόμη μία εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι διαρκώς θα αυξάνεται, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν στους ειδικούς στο χώρο των φωτοβολταϊκών προκειμένου να συζητήσουν τις παραπάνω και ακόμα περισσότερες πιθανές απορίες τους.

Η επιλογή μίας καταξιωμένης εταιρείας στο χώρο των φωτοβολταϊκών, όπως η ΙΩΝΙΚΗ Renewables, αποτελεί την πιο σίγουρη λύση ώστε να καμφθούν όλες οι αμφιβολίες από το καταρτισμένο προσωπικό της εταιρείας και να σας βοηθήσει να κάνετε το άλμα στο μέλλον της πράσινης ενέργειας αφήνοντας πίσω τους ανταγωνιστές συνεισφέροντας, ταυτόχρονα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Φωτοβολταϊκά από την ΙΩΝΙΚΗ Renewables: Δίπλα σας σε κάθε βήμα

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables διαθέτουμε εμπειρία στη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως επίσης φωτοβολταϊκά για κατοικίες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε νησιά. Αναλαμβάνουμε όλες τις διαδικασίες από την πιθανή χρηματοδότησή του, τη μελέτη, την κατάθεση του φακέλου, την εγκατάσταση και παραδίδουμε το φωτοβολταϊκό σας με το κλειδί στο… χέρι. 

Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό; Πάτησε στο κουμπί “Θέλω τηλεφωνικό ραντεβού” παρακάτω, συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας αρμόδιος μηχανικός θα επικοινωνήσει μαζί σου για να λύσει όλες σου τις απορίες και να σε καθοδηγήσει στη σωστή απόφαση.