Στο άρθρο που θα διαβάσετε παρακάτω θα κατανοήσετε καλύτερα το κόστος επαγγελματικών φωτοβολταϊκών έτσι ώστε να μπορέσετε να σχηματίσετε μια εικόνα για το ύψος της επένδυσης που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε για την επιχείρησή σας.

Κύρια σημεία του άρθρου: 

  • Επιλογή ποιοτικών φωτοβολταϊκών πάνελ, κατασκευασμένα από ανθεκτικότερα υλικά.  
  • Επιλέξτε inverters με αξιοπιστία και after sales εξυπηρέτηση καθώς πρόκειται για το πιο ευαίσθητο μέρος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. 
  • Μην αγνοήσετε την ποιότητα στις βάσει φωτοβολταϊκών. 
  • Πραγματοποιήσετε προσεκτική επιλογή σους μελετητές και εγκαταστάτες του συστήματος.
  • Επικεντρωθείτε πρωτίστως στην αξία που θα προσφέρει το φωτοβολταϊκό στην επιχείρησή σας μακροπρόθεσμα και δευτερευόντως στο κόστος του. 

Η πράσινη ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η προστασία του περιβάλλοντος από άγνωστες λέξεις τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν μετατραπεί σε καθημερινό θέμα συζήτησης. Επιπλέον, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, που αναμένεται να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες τους επόμενους μήνες, αποτελούν ήδη ένα ιδιαίτερα σημαντικό έξοδο για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να ορθοποδήσουν στην μετά-covid19 εποχή.

Η αυτοπαραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων και συγκεκριμένα με τον ενεργειακό συμψηφισμό ( net – metering) παρουσιάζονται σαν μία οικονομική λύση που θα επιτρέψει στους επαγγελματίες να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα  τους.

Όμως, όπως σε κάθε άλλη επένδυση έτσι και στα φωτοβολταϊκά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του σωστού προμηθευτή προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ούτε υπερκοστολόγηση του έργου αλλά ούτε και έκπτωση στην ποιότητα προκειμένου να μειωθεί η τιμή.

Πώς υπολογίζεται, όμως, το κόστος επαγγελματικών φωτοβολταϊκών; Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να γίνει αντιληπτό το πραγματικό κόστος ενός συστήματος είναι να εξεταστούν ξεχωριστά οι διάφορες συνιστώσες που συνθέτουν την φωτοβολταϊκή εγκατάσταση.

Κόστος επαγγελματικών φωτοβολταϊκών: Τα φωτοβολταικα πανελ έχουν το μεγαλύτερο κόστος

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια ή πάνελ αποτελούν την βασική συνιστώσα του συστήματος. Είναι αυτά που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η τεχνολογία των πλαισίων έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Πλέον, συνδυάζεται η μείωση του όγκου κάθε πάνελ με την ταυτόχρονη αύξηση των Watt που απορροφά.

Πριν μερικά χρόνια τα πλέον διαδεδομένα πάνελ της αγοράς ήταν ονομαστικής ισχύος 220W και καταλάμβαναν γύρω στο 1,5 m2. Σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή των πάνελ ισχύος 530W που καταλαμβάνουν 2 m2. Δηλαδή, 240% παραπάνω ισχύς σε μόλις μισό τετραγωνικό μέτρο παραπάνω.

Η έκρηξη στη ζήτηση των φωτοβολταϊκών πάνελ είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών, τεράστιων σε μέγεθος, εταιρειών παραγωγής πλαισίων. Όπως συμβαίνει με όλους τους κλάδους, έτσι και στην ενέργεια, υπάρχουν εταιρείες που ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους και την αντοχή των υλικών τους. Υπάρχουν αυτές που προσπαθούν να προσφέρουν καλή ποιότητα σε μία ικανοποιητική τιμή. Υπάρχουν και οι άλλες που υστερούν σε ποιότητα αλλά υπερτερούν σε τιμή.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες εταιρειών συνήθως έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη. Εκεί πραγματοποιείται  η μελέτη και ο σχεδιασμός των πλαισίων. Η τρίτη κατηγορία αποτελείται από εταιρείες που εδρεύουν στην Ασία. Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα πλαίσια των διαφόρων εταιρειών βρίσκεται στην ποιότητα των υλικών που έχει αποφασιστεί να τοποθετηθούν. Τα εργοστάσια παραγωγής, σχεδόν, όλων των εταιρειών βρίσκονται στην Ασία.

Η διαφορά μεταξύ των πλαισίων δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στο παραγόμενο αποτέλεσμα του συστήματος. Μετά από δέκα ή είκοσι χρόνια, ωστόσο, η μείωση της απόδοσης είναι αισθητή. Γενικά, σαν εύρος τιμών, αξίζει να συγκρατήσουμε ότι ένα αξιόπιστο πάνελ κοστίζει γύρω στα 0,33€/Watt.

Επιλέξτε αξιόπιστους αντιστροφείς τάσης (inverter) 

Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί για το κόστος επαγγελματικών φωτοβολταϊκών είναι ο αντιστροφέας τάσης που θα χρησιμοποιηθεί. Η ηλιακή ακτινοβολία όπως προσπίπτει στο φωτοβολταϊκό πλαίσιο δημιουργεί μέσα σε αυτό συνεχές ρεύμα. Το συνεχές ρεύμα, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου καθώς τα σπίτια έχουν εναλλασσόμενο ρεύμα. Συνεπώς, η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση περιλαμβάνει έναν αντιστροφέα τάσης ο οποίος είναι υπεύθυνος για την μετατροπή του ρεύματος σε εναλλασσόμενο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι αλλά και να επιστραφεί το περίσσευμα στο δίκτυο του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Εκτίναξη αντίστοιχη με τις εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων είχαν και αυτές που δημιουργούν αντιστροφείς τάσης. Η αγορά έχει γεμίσει με εναλλακτικές επιλογές για κάθε βαλάντιο. Κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών έχουν μπει στον κλάδο παραγωγής. Στην κορυφή των προτιμήσεων του αγοραστικού κοινού όμως, χάρη στην αξιοπιστία τους και την after sales εξυπηρέτηση τους, παραμένουν οι εταιρείες που εδρεύουν στην Γερμανία.

Στο κόστος των αντιστροφέων δεν γίνεται αναγωγή σε Watt καθώς όσο μεγαλύτερος ο αντιστροφέας, τόσο μικρότερο το κόστος ανά Watt. Επειδή, όμως, πρόκειται για την πιο ευαίσθητη συσκευή του συστήματος, η οποία συνοδεύεται με την μικρότερη εγγύηση συγκριτικά με τα άλλα μέρη, συνίσταται στους ενδιαφερόμενους να εμπιστευτούν τις εταιρείες με την μεγαλύτερη αξιοπιστία ακόμα και αν η τιμή τους είναι υψηλότερη.

Μην αγνοήσετε τον σημαντικό ρόλο των βάσεων στήριξης ενός φωτοβολταϊκού

Οι βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών πλαισίων αποτελούν ένα ιδιαιτέρως σημαντικό κομμάτι της εγκατάστασης στο οποίο όμως σπάνια αποδίδεται η προσοχή που του αρμόζει.

Η συνηθέστερη επιλογή είναι οι βάσεις να είναι από αλουμίνιο και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που τα φωτοβολταϊκά συστήματα παρουσιάζουν αυξήσεις στις τιμές το τελευταίο διάστημα. Η εγκατάσταση σε ταράτσα αποτελεί μία πιο δαπανηρή επιλογή συγκριτικά με την εγκατάσταση σε μία στέγη καθώς απαιτείται πολύ μεγαλύτερος όγκος υλικών για να επιτευχθεί η βέλτιστη στήριξη των πάνελ.

Το κόστος των βάσεων μπορεί να υπολογιστεί χονδρικά γύρω στα 0,10€/Watt εφόσον πρόκειται για εγκατάσταση σε στέγη, ενώ αν η εγκατάσταση πρόκειται να γίνει σε ταράτσα τότε το κόστος διαμορφώνεται στα 0,13€/Watt.

Επειδή οι βάσεις δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στην κατασκευή τους το  σημαντικότερο που πρέπει να προσεχθεί είναι η ύπαρξη των απαραίτητων πιστοποιήσεων για επαρκή στατικότητα της εγκατάστασης και η αντοχή σε ανεμοπιέσεις και καιρικά φαινόμενα. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η διαβεβαίωση ότι σε ενδεχόμενες δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν θα προκληθεί κάποιο ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός: Καλώδια και μετρητής συστήματος

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται όλος ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα τα καλώδια και οι μετρητές του συστήματος. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη καλωδίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος.

Είναι δεδομένο ότι όσο καλύτερο το καλώδιο, τόσο μεγαλύτερη και η διάρκεια ζωής. Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του χαλκού έχει συμπαρασύρει τις τιμές όλων των καλωδίων. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται και προβλήματα ελλείψεων αποθέματος.

Οι μετρητές από την άλλη, αποτελούν το μοναδικό μέρος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού όπου οι επιλογές είναι ελάχιστες. Αυτό οφείλεται στην υποχρεωτική πιστοποίηση που πρέπει να γίνει στον μετρητή του net metering από το Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε ο οποίος έχει δώσει λίστα με ορισμένους μετρητές από τους οποίους μπορεί να γίνει η επιλογή.

Η λειτουργία τους είναι ακριβώς η ίδια. Είναι υπεύθυνοι να μετρούν με ακρίβεια το ρεύμα που παράγει το φωτοβολταϊκό και δίνει στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενου και καταναλισκόμενου, όπως και το κόστος τους.

Μεγάλη προσοχή στο γραφείο που θα επιλέξτε για μελέτη, αδειοδότηση και εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού

Είναι τόσο μεγάλη η έκταση που έχουν πάρει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ο καθένας, παρουσιάζεται σαν ειδικός. Πολλοί δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν τη διεκπεραίωση μίας αρκετά απαιτητικής διαδικασίας. Μίας διαδικασίας που αποτελείται από τη  μελέτη και την αδειοδότηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος.

Αρχικά, η ακριβής διαστασιολόγηση του συστήματος και η βέλτιστη χωροθέτηση του ώστε να αποφεύγονται σκιάσεις και να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή παραγωγή ρεύματος μπορεί να ακούγεται απλή διαδικασία αλλά πολλές φορές είναι τρομερά σύνθετη και εφόσον γίνει λανθασμένα, δεν επιδέχεται διορθώσεων.

Ακολούθως, η διαχείριση της αδειοδοτικής διαδικασίας αν δεν γίνει με σωστό τρόπο μπορεί να προκαλέσει μεγάλες χρονοκαθυστερήσεις. Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απόρριψη του αιτήματος για αδειοδότηση. Γίνεται  λοιπόν αντιληπτό ότι αν η επιλογή του μηχανικού που θα αναλάβει το φωτοβολταϊκό σύστημα γίνει καθαρά με γνώμονα τα οικονομικά κριτήρια υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν αστοχίες  που είτε θα έχουν ως αποτέλεσμα την μην πραγματοποίηση του έργου, είτε στην ύπαρξη αστοχιών που θα λειτουργούν επιβαρυντικά για τον αυτοπαραγωγό.

Παρόμοια είναι η λογική που πρέπει να τηρείται και στην εγκατάσταση του συστήματος. Η γρήγορη και οικονομική ολοκλήρωση του έργου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και η σωστή. Τυχόντα λάθη στην εγκατάσταση των βάσεων, των πάνελ και των inverter μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές. Τόσο στο κτήριο που θα γίνει η εγκατάσταση, με εισροή νερού από την ταράτσα ή τη στέγη, όσο και στον ίδιο τον εξοπλισμό που μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες και εν τέλει να ανέβει το κόστος εγκατάστασης αντί να μειωθεί.

Κόστος επαγγελματικών φωτοβολταϊκών: Πόσα χρήματα να επενδύσω;

Το συμπέρασμα είναι πως ο επιχειρηματίας – επαγγελματίας που ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ένα φωτοβολταϊκό για την επιχείρησή του, έχει πολλές επιλογές. Από οικονομικότερες έως ακριβότερες.

Την απόφαση για την ποιότητα της επένδυσής του θα την πάρει ο ίδιος. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάσαμε τους βασικούς παράγοντες που θα πρέπει να αξιολογήσει προκειμένου να κοστολογήσει ορθά το μέγεθος της επένδυσής του.

Υπάρχει σύστημα με €850/kW, υπάρχει με €1.000/kW, υπάρχει και με €1.150/kW. Ο επιχειρηματίας – επαγγελματίας θα πάρει την απόφαση του πόσα χρήματα θέλει να διαθέσει και να εξετάσει τις επιλογές του.

Τονίζουμε όμως πως το φωτοβολταϊκό είναι μία επένδυση με μεγάλος βάθος χρόνου (25ετίας). Δεν θα προτείναμε το κόστος του να είναι ο μοναδικός παράγοντας λήψεως της τελικής απόφασης. Επικεντρωθείτε στην αξία που θα προσφέρει ένα ποιοτικό φωτοβολταϊκό στην επιχείρησή σας και όχι τόσο στο κόστος του.

Μην ξεχάσετε να δώσετε σημασία στη σωστή επιλογή του συνεργάτη που θα αναλάβει τη μελέτη και την εγκατάσταση, καθώς όπως αναφέραμε η αποδοτικότητα του φωτοβολταϊκού και όλο το έργο είναι στα χέρια τους.

Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις από την ΙΩΝΙΚΗ Renewables: Δίπλα σας σε κάθε βήμα

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables, σκεπτόμενοι πάντα το συμφέρον του πελάτη μας, δίνουμε τεράστια σημασία σε όλα τα παραπάνω.

Χωρίς να κάνουμε έκπτωση στην ποιότητα, διαθέτουμε ανταγωνιστικά σε τιμές πακέτα φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις με γερμανικά πάνελ και γερμανικούς inverter. Ακόμη και στην οικονομικότερη λύση με inverter από την Ασία, έχουμε επιλέξει μία πασίγνωστη εταιρεία, την Huawei, ενώ προσφέρουμε και έξτρα εγγύηση.

Η εμπειρία μας στη μελέτη και την εγκατάσταση είναι μεγάλη και αναλαμβάνουμε τα εξής:

1. Ηλεκτρολογικά DC/AC
2. Εγκατάσταση βάσεων – πάνελ
3. Εγκατάσταση ηλεκτρολογικών
4. Σύνδεση στο δίκτυο
5. Αδειοδότηση / διαχείριση έργου

Κόστος επαγγελματικών φωτοβολταϊκών: Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό στην επιχείρησή σου; Πάτησε στον παρακάτω σύνδεσμο, συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας εξειδικευμένος μηχανικός της εταιρείας μας θα επικοινωνήσει μαζί σου για να λύσει όλες σου τις απορίες και να σε καθοδηγήσει στη σωστή απόφαση.