Ποιά τα οφέλη από τα επιδοτούμενα προγράμματα;

Τα επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Leader, Αναπτυξιακός Νόμος κ.λπ.) αποτελούν έναν από τους λιγοστούς πλέον τρόπους για μια επιχείρηση να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της. Επιπλέον, έχουν χαρακτήρα κινήτρου ενισχύοντας αρχικές επενδύσεις και νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια αποτελούν βασικό παράγοντα της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα, δεδομένου ότι και οι τράπεζες έχουν ελαχιστοποιήσει την παροχή ρευστότητας.

Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία στους εν δυνάμει επενδυτές να ιδρύσουν νέα επιχείρηση και να υλοποιήσουν το επιχειρηματικό τους όραμα. Σε υφιστάμενους επιχειρηματίες να εκσυγχρονιστούν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη δραστηριότητά τους. Ανάλογα με τους όρους του εκάστοτε προγράμματος ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους ή να πραγματοποιήσουν κτηριακές παρεμβάσεις. Μπορούν επίσης, να εκμεταλλευτούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να ενισχύσουν το προσωπικό τους, να διαφημιστούν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Όλα αυτά τα οφέλη από τα επιδοτούμενα προγράμματα θα δώσουν νέα ώθηση και δυναμική σε μια επιχείρηση. Σε πολλές περιπτώσεις, επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε επιδοτούμενα προγράμματα διασφάλισαν ισχυρή θέση στον κλάδο τους. Ανέπτυξαν καινοτομίες και αναδείχτηκαν τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό.

Αποτελούν λοιπόν ένα πολύτιμο εργαλείο στη σύγχρονη οικονομία με πολλαπλά οφέλη τόσο σε επίπεδο ιδιωτικών πρωτοβουλιών, αλλά και για δημόσιους φορείς ή συνεργασίες αυτών. Τα επιδοτούμενα προγράμματα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και στηρίζουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα γενικότερα.

Πώς θα αξιοποιήσω τα επιδοτούμενα προγράμματα και τι πρέπει να προσέξω;

Επενδύστε σε πραγματικές ανάγκες της επιχείρησής σας

Χρησιμοποιήστε τις επιδοτήσεις με σύνεση. Μην μπείτε στη λογική να αποκτήσετε π.χ. εξοπλισμό που ενδεχομένως να μην συμβαδίζει με τις συνθήκες της αγοράς και τις ανάγκες της εποχής. Πριν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε μια επένδυση αναλογιστείτε κατά πόσο θα έχει θετικό αποτελέσματα και προσδιορίστε το ποσοτικά. Μη βασίζεστε αποκλειστικά στην επιδότηση. Αναλογιστείτε, αν δεν υπήρχε η επιδότηση θα τα αποκτούσατε;

Αποκτήστε πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού

Τα επιδοτούμενα προγράμματα θα σας δώσουν την ευκαιρία να αποκτήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να προλαβετε τις εξελίξεις. Λάβετε υπόψη που αναμένεται να κινηθεί η αγορά του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείστε. Τα οφέλη από μια επιδότηση μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στο να διευρύνετε το μερίδιό σας στην αγορά. Μπορείτε επίσης, να εξειδικευθείτε, να εισάγετε καινοτομίες, να εξοικονομήσετε ενέργεια ή να λάβετε πιστοποίηση ποιότητας αν τα εκμεταλλευτείτε κατάλληλα. Κάποιοι από τους ανταγωνιστές σας θα κάνουν το ίδιο.

Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε την ιδία συμμετοχή

Είναι συχνό το φαινόμενο από επενδυτές να εμφανίζουν με διάφορα τεχνάσματα ότι διαθέτουν επάρκεια ιδίων κεφαλαίων. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως κατά την υλοποίηση της επένδυσης βρέθηκαν σε αδιέξοδο και αδυναμία ολοκλήρωσης. Έτσι, υπήρξαν επενδύσεις που έμειναν ημιτελής. Κάντε έναν απλό οικονομικό προγραμματισμό για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βρεθείτε σε αυτή τη θέση. Λάβετε υπ’ όψη σας το χρονικό περιθώριο υλοποίησης που ορίζει το εκάστοτε πρόγραμμα.

Μην χρονοτριβείτε, υποβάλλετε εμπρόθεσμα

Συγκεντρώστε άμεσα όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τα επιδοτούμενα προγράμματα και υποβάλλετε έγκαιρα το φάκελό σας. Μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή. Ενδεχομένως να μην έχετε τη δυνατότητα για αναθεωρήσεις, αλλαγές και διορθώσεις. Επίσης, κάποια προγράμματα είναι ενεργά μέχρι εξαντλήσεως προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υποβολή μπορεί να αποτελέσει λόγο μη ένταξης της πρότασής σας.

Ρολόι και σημειωματάριο.

Επιλέξτε έμπειρους και εξειδικευμένους συμβούλους στο πλευρό σας

Επιλέξτε ανθρώπους με εμπειρία που θα σας καθοδηγήσουν σωστά και θα σας κατευθύνουν προς το επιθυμητό αποτέλεσμα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τόσο στη σύνταξη και υποβολή του φακέλου, όσο και στη μετέπειτα διαχείριση, μέχρι την τελική καταβολή της επιδότησης. Ένας έμπειρος σύμβουλος θα σας καθοδηγήσει έτσι ώστε η επένδυσή σας να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Θα σας προτείνει λύσεις ώστε η πρότασή σας να συγκεντρώσει την καλύτερη δυνατή βαθμολογία και να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες έγκρισης. Το κόστος σύνταξης και παρακολούθησης του επενδυτικού σχεδίου περιλαμβάνεται στο ποσό της επιδότησης.

Στην ΙΩΝΙΚΗ είμαστε έτοιμοι να σας ενημερώσουμε για τα ενεργά επιδοτούμενα προγράμματα και τις δυνατότητες ένταξης της επιχείρησής σας σε κάποιο από αυτά, με βάση παντα τις δικές σας ανάγκες και προτεραιότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες, αιτηθείτε τηλεφωνικό ραντεβού, πατώντας το κουμπί παρακάτω και ένας εξειδικευμένος οικονομολόγος της εταιρείας μας, θα επικοινωνήσει μαζί σας.