Τα ξενοδοχεία είναι η δημοφιλέστερη επιλογή των ταξιδιωτών για πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια οι ενοικιάσεις Airbnb γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, ωστόσο τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που τα καθιστούν καλύτερη επιλογή για πολλούς ταξιδιώτες.

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται – όχι μόνο στην Ελλάδα – μία μεγάλη κόντρα μεταξύ ξενοδόχων και ιδιοκτητών Airbnb όπου οι πρώτοι ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει στον αθέμιτο ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί, ενώ οι δεύτεροι ισχυρίζονται πως δεν προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς τα δωμάτια Airbnb δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 1% των χώρων φιλοξενίας.

Σε αυτό το άρθρο, δεν θα σταθούμε στο ποιος έχει δίκιο και αν όντως έχουν δημιουργηθεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις στον χώρο της φιλοξενίας. Θα επιχειρήσουμε να πραγματοποιήσουμε μία ποιοτική σύγκριση βάσει των χαρακτηριστικών των δύο τύπων φιλοξενίας που και οι δύο πλευρές αποδέχονται.

Τα ξενοδοχεία προσφέρουν μεγαλύτερη συνέπεια και ανέσεις

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ξενοδοχείων έναντι του Airbnb είναι η συνέπεια. Όταν κάνετε κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο, ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε όσον αφορά τις ανέσεις και τις υπηρεσίες.

Τα ξενοδοχεία διαθέτουν ένα σύνολο τυπικών ανέσεων – αναλόγως τον τύπο ξενοδοχείου – από την υπηρεσία δωματίου και το πρωινό έως το γυμναστήριο, την πισίνα και τα σπα.

Αυτό το επίπεδο συνέπειας και προβλεψιμότητας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για επαγγελματίες ταξιδιώτες ή όσους αναζητούν μια πιο παραδοσιακή εμπειρία διακοπών.

Πρωινό ξενοδοχείου
Δωμάτιο ξενοδοχείου

Η εξυπηρέτηση πελατών και η ασφάλεια είναι καλύτερη στα ξενοδοχεία

Ένα άλλο πλεονέκτημα των ξενοδοχείων είναι το επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών. Τα ξενοδοχεία απασχολούν εκπαιδευμένο προσωπικό που είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, και εφτά ημέρες την εβδομάδα, για να βοηθήσει τους επισκέπτες με τυχόν ζητήματα ή ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν, κάτι που προσφέρει ηρεμία σε ταξιδιώτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την περιοχή ή που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες.

Τα ξενοδοχεία προσφέρουν επίσης υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας από τις περισσότερες ενοικιάσεις Airbnb, καθώς διαθέτουν προσωπικό ασφαλείας που εφαρμόζει αυστηρές πολιτικές για την ασφάλεια των επισκεπτών. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ταξιδεύουν με πολύτιμα αντικείμενα.

Αυστηροί έλεγχοι από ΕΟΤ

Οι ξενοδοχειακές μονάδες υπόκεινται υπό την τήρηση της νομοθεσίας που διασφαλίζεται από την αναγκαστική διαχείριση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΤ. Οι εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις μονάδες Airbnb είναι χωρίς έλεγχο. Ο όποιος ποιοτικός έλεγχος αφορά μόνο στα σχόλια των επισκεπτών που δεν είναι ικανά να διασφαλίσουν μια αντικειμενική κρίση μέσα από κανόνες.

Είναι όντως φθηνότερα τα Airbnb;

Όσον αφορά την τιμολόγηση, τα ξενοδοχεία μπορεί να είναι ακριβότερα από τις ενοικιάσεις των Airbnb, αλλά συχνά προσφέρουν πακέτα και προσφορές που τα καθιστούν πιο προσιτά. Επιπλέον, πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν προγράμματα αφοσίωσης και ανταμοιβές για επαναλαμβανόμενους πελάτες που σε βάθος χρόνου μετατρέπονται σε οικονομικότερες επιλογές.

Τα ξενοδοχεία προσφέρουν επίσης υψηλότερο επίπεδο καθαριότητας από τις περισσότερες ενοικιάσεις Airbnb, καθώς διαθέτουν προσωπικό που καθαρίζει και απολυμαίνει τα δωμάτια σε τακτική βάση, προσφέροντας ηρεμία στους ταξιδιώτες που ανησυχούν για την υγιεινή των χώρων φιλοξενίας, μία ανησυχία που έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό έπειτα από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των ξενοδοχείων είναι η δυνατότητα μίας πολυτελούς εμπειρίας μέσω των εξειδικευμένων ανέσεων, όπως τα σπα, οι χώροι μασάζ ή τα εστιατόρια. Αυτού του είδους οι ανέσεις κάνουν τον επισκέπτη να νιώθει ότι όντως βρίσκεται περισσότερο σε διακοπές και λιγότερο σε ένα σπίτι μακριά από το δικό του σπίτι.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ως κόστος, τα Airbnb είναι όντως φθηνότερα. Ωστόσο, η σχέση κόστους – οφέλους για ένα ξενοδοχείο που παρέχει τόσες πολλές ανέσεις, είναι ποιοτικότερη και προσφέρει μεγαλύτερη αξία σε έναν επισκέπτη. 

Συμπερασματικά, ενώ οι ενοικιάσεις Airbnb έχουν κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, τα ξενοδοχεία συνεχίζουν να προσφέρουν προνόμια που τα καθιστούν προτιμότερη επιλογή για πολλούς ταξιδιώτες.