Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό στο σπίτι σου και πραγματοποιείς έρευνα στο διαδίκτυο; Είναι οι πληροφορίες διάσπαρτες και δεν μπορείς να σχηματίσεις ακριβή εικόνα για τα φωτοβολταϊκά; Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τις 8 πιο κοινές παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών και τι πραγματικά ισχύει. 

Κύρια σημεία του κειμένου: 

-Τα φωτοβολταϊκά δεν μηδενίζουν τον λογαριασμό
-Το ρεύμα από τα οικιακά φωτοβολταϊκά δεν πωλείται 
-Δεν υπάρχει ενέργεια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος
-Τα πάνελ δεν καταστρέφουν τις στέγες των σπιτιών 
-Τα φωτοβολταϊκά είναι αποδοτικά και τους χειμερινούς μήνες 
-Υπάρχουν καλαίσθητες εγκαταστάσεις που δεν χαλούν την εικόνα του σπιτιού 
-Η συντήρηση των φωτοβολταϊκών πάνελ είναι μηδαμινή 
-Τα φωτοβολταϊκά δεν κάνουν θόρυβο

Η επάνοδος των φωτοβολταϊκών στο προσκήνιο, ειδικά την τελευταία διετία, έχει οδηγήσει όλο και περισσότερο κόσμο στο να εξετάσει την επιλογή στροφής στην πράσινη ενέργεια.

Η αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ακόμη καινούργιος σχεδόν για όλους και αναζητώντας στο διαδίκτυο διάσπαρτες πληροφορίες, ένας ενδιαφερόμενος οδηγείται πολλές φορές σε παρανοήσεις.

Δεν είναι λίγοι οι πελάτες μας στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables που ήρθαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκό στην κατοικία τους, θεωρώντας ότι θα λαμβάνουν απόδοση της επένδυσης σε μετρητά όπως συμβαίνει με τα φωτοβολταϊκά πάρκα για τα οποία διάβαζαν έπειτα από σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Αυτήν την περίοδο, υπάρχει τεράστια ζήτηση φωτοβολταϊκών για κατοικίες και σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τα φωτοβολταϊκά για κατοικίες και τι πραγματικά ισχύει.

Παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών #1. Τα φωτοβολταϊκά μηδενίζουν τον λογαριασμό

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι φωτοβολταϊκών για την κατοικία τους, θεωρούν πως αν θα τοποθετήσουν μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στη στέγη του σπιτιού τους για να παράγουν ενέργεια, θα μηδενίσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη τοποθέτηση τους είναι ο βασικότερος λόγος που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό. Λένε χαρακτηριστικά ότι θα γλιτώσουν από τον πάροχό τους.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι τελείως διαφορετική. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά μπορούν να μηδενίσουν το κόστος του ρεύματος και όχι το κόστος του λογαριασμού. Ο λογαριασμός θα εκδίδεται κανονικά και θα περιλαμβάνει τα πάγια του παρόχου.

Το μεγάλο όφελος και το μεγαλύτερο κόστος σε ένα νοικοκυριό αυτή τη στιγμή είναι το κόστος του ρεύματος. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα λύνουν τα φωτοβολταϊκά και για αυτόν το λόγο είναι μία άκρως συμφέρουσα επένδυση.

Παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών #2. Με τα οικιακά φωτοβολταϊκά το ρεύμα πωλείται  

Η συγκεκριμένη παρανόηση πηγάζει από δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι πως ο απλός κόσμος θεωρεί ότι όλα τα φωτοβολταϊκά κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα και απλώς διαφέρουν τα μεγέθη και το κόστος της επένδυσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με τα φωτοβολταϊκά και να διαβάζουν άρθρα για τα φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία είναι δημοφιλέστατα και έχουν απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης και με θετικές και με αρνητικές ειδήσεις.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι καθαρά επενδυτικά. Ο ιδιοκτήτης πουλάει ρεύμα στο δίκτυο και εισπράττει χρήματα. Αντιθέτως, ένα οικιακό φωτοβολταϊκό συμψηφίζει την παραγόμενη με την καταναλισκόμενη ενέργεια. Αν η παραγωγή ρεύματος καλύψει την κατανάλωση, τότε το νοικοκυριό δεν θα πληρώσει κάτι. Αν δεν καλυφθεί, θα πληρώσει μόνο τη διαφορά. Η ενέργεια που περισσεύει αποθηκεύεται στο δίκτυο για τρία χρόνια.

Το δεύτερο γεγονός παρανόησης, πηγάζει από την αποθήκευση της ενέργειας καθώς πριν από μία δεκαετία ήταν δυνατό η περισσευούμενη ενέργεια να πωληθεί, κάτι που πλέον δεν ισχύει.

Παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών #3. Υπάρχει ενέργεια σε ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος  

Μία από τις παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών έχει να κάνει με τη διακοπή ρεύματος και την ενέργεια. Πολλές φορές ακούμε τους πελάτες μας να αναφέρουν πως ένα ακόμη ατού για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην κατοικία τους είναι το γεγονός πως θα εξακολουθήσουν να έχουν ενέργεια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε το σύστημά τους να διακόπτει αυτομάτως την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια μίας διακοπής ρεύματος.

Η συγκεκριμένη παρανόηση έχει δημιουργηθεί από τους αυτόνομους συσσωρευτές μπαταριών που συναντώνται σε εταιρείες που πωλούν φωτοβολταϊκά. Ο κόσμος νομίζει ότι είναι μέρος μίας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης όπως οι αντιστροφείς τάσης. Πρόκειται ωστόσο για μία τελείως διαφορετική λειτουργία με επιπλέον εξοπλισμό. Όσοι επιλέξουν αυτόνομα φωτοβολταϊκά, τότε μέσω των μπαταριών θα έχουν ενέργεια ακόμη και μετά τη διακοπή ρεύματος.

Το αρνητικό των μπαταριών είναι πως σε περίπτωση βλάβης της μπαταρίας, δεν θα υπάρχει καθόλου ρεύμα στο σπίτι μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη, καθώς η οικία έχει αυτονομηθεί από το δίκτυο.

Παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών #4. Τα πάνελ καταστρέφουν τη στέγη της κατοικίας

Μία πολύ μεγάλη αντίρρηση που έχουμε να διαχειριστούμε στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables όταν επρόκειτο να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκό σε κάποια οικία, είναι η ενδεχόμενη καταστροφή της στέγης.

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η στέγη του σπιτιού του δεν θα αντέξει την κατασκευή. Θεωρεί ότι μπορεί να χαλάσει η μόνωση ή ότι μπορεί να υπάρχουν διαρροές νερού.

Αυτό όμως είναι μία πολύ μεγάλη παρανόηση και από τις πιο παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών. Αντιθέτως, μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση μπορεί να ωφελήσει τη στέγη μίας κατοικίας. Μπορεί να την προστατεύσει από διάφορες φθορές που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές.

Για να είμαστε ειλικρινείς, ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθεί ζημιά στη στέγη. Αυτή όμως δεν θα είναι εξαιτίας του φωτοβολταϊκού αλλά εξαιτίας των εγκαταστατών. Αυτός είναι ένας σημαντικό λόγος που στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables παρακινούμε τους πελάτες μας να επιλέξουν ένα αξιόπιστο γραφείο με αποδεδειγμένο ιστορικό στη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και όχι με γνώμονα την οικονομικότερη λύση.

Παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών #5. Τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν καλά τον χειμώνα

Υπάρχει η άποψη πως τον χειμώνα επειδή υπάρχει κρύο και όχι ζέστη, τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν καλά. Η πραγματικότητα είναι πως τα φωτοβολταϊκά είναι αποδοτικά και το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Σίγουρα, υπάρχουν κάποιοι μήνες που είναι αποδοτικότεροι αλλά αυτό δεν οφείλεται στη θερμοκρασία αλλά στη διάρκεια της ημέρας.

Έχετε κατά νου πως τα φωτοβολταϊκά συστήματα παράγουν ενέργεια από το ηλιακό φως και όχι από τη ζέστη. Επομένως, τους μήνες όπου η ημέρα είναι μεγαλύτερης διάρκειας παρατηρείται αυξημένη παραγωγή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχει καλή παραγωγικότητα. Αντιθέτως, οι χειμερινοί μήνες είναι εξίσου παραγωγικοί καθώς σε δροσερότερες συνθήκες, τα πάνελ παράγουν περισσότερη ενέργεια σε σχέση συνθηκών υπερθέρμανσης. Πρόκειται δηλαδή για μία από τις παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών. 

Παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών #6. Τα πάνελ χαλούν την εικόνα ενός σπιτιού 

Η καλαισθησία αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα στον σχεδιασμό φωτοβολταϊκών πάνελ από τις κατασκευάστριες εταιρείες και αυτή η διαδικασία θα συνεχίσει να υπάρχει και να εξελίσσεται, όσο εξελίσσεται και η τεχνολογία όπου βγαίνουν στην αγορά όλο και πιο λεπτά πάνελ.

Το κομμάτι της καλαισθησίας αγγίζει και την εταιρεία που θα επιλέξετε για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σας η οποία θα σας προτείνει συγκεκριμένα πάνελ.

Παρόλο που μπορεί ένα φωτοβολταϊκό να χαλάσει την εικόνα ενός σπιτιού, στην πληθώρα τον περιπτώσεων δεν είναι αυτή η πραγματικότητα αλλά μία εξαίρεση που μπορεί να υπάρξει σε κάθε κακή κατασκευή.

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables δίνουμε μεγάλη σημασία στην καλαισθησία και προτείνουμε πάντα πάνελ τα οποία είναι οικονομικά, αποδοτικά και καλαίσθητα.

Παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών #7. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ χρειάζονται μεγάλη συντήρηση

Επειδή πρόκειται για μία αρκετά ογκώδη κατασκευή, ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως το φωτοβολταϊκό του θα χρειαστεί μεγάλη συντήρηση.

Η συγκεκριμένη θεωρία είναι λογική καθώς όλοι μας έχουμε συνηθίσει να έχουμε μεγάλα έξοδα για κάθε τι ακριβό και μεγάλο όπως ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.

Με τα φωτοβολταϊκά, όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η συντήρηση είναι σχεδόν μηδαμινή. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένας ετήσιος καθαρισμός με νερό και τα κοινά καθαριστικά του εμπορίου, μία διαδικασία που μπορεί να κάνει και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Τα πάνελ είναι ανθεκτικότατα και μπορούν να επιβιώσουν από ακραίες καιρικές συνθήκες.  Σε περίπτωση κάποιας βλάβης, υπάρχουν οι σχετικές εγγυήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας αλλά οι βλάβες είναι ένας διαφορετικός παράγοντας που δεν συγκαταλέγεται στα πλαίσια της συντήρησης.

Παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών #8. Τα φωτοβολταϊκά κάνουν θόρυβο

Μία πολύ μεγάλη παρανόηση που υπάρχει σχετικά με τα φωτοβολταϊκά που κάνει διστακτικούς τους ενδιαφερόμενους, είναι πως τα φωτοβολταϊκά κάνουν θόρυβο.

Πολλοί θεωρούν πως επειδή πρόκειται για μία ογκώδη κατασκευή που παράγει ρεύμα, θα υπάρχει και η σχετική ηχορύπανση. Μάλιστα, τα έχουν συνδυάσει με τα φωτοβολταϊκά επιχειρήσεων όπως βιοτεχνίες και βιομηχανίες που είναι επίσης net metering κι εκεί υπάρχει συνεχώς ο θόρυβος από τα μηχανήματα της επιχείρησης.

Η αλήθεια είναι πως τα φωτοβολταϊκά είναι σχεδόν τελείως αθόρυβα. Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιος ήχος, αυτός θα προέρχεται από τον αντιστροφέα τάσης (inverter) που αν δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον αντιληφθείτε.

Σε περίπτωση που σας απασχολεί ο νυχτερινός θόρυβος, αυτός δεν θα υπάρχει καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου επικρατεί σκοτάδι, δεν μπορεί το φωτοβολταϊκό σύστημα να παράγει ενέργεια.

Συμπέρασμα

Αυτές είναι οκτώ από τις κοινότερες παρανοήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών που έχουμε εντοπίσει έπειτα από σχετικές συζητήσεις με πελάτες μας.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και οι παρανοήσεις οφείλονται κυρίως στην έλλειψη σχετικών γνώσεων από έναν ενδιαφερόμενο.

Ασφαλώς, δεν θα πρέπει να έχουμε την απαίτηση ο απλός κόσμος να γνωρίζει τόσες τεχνικές λεπτομέρειες για τα φωτοβολταϊκά. Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε εδώ. Για να ακούμε και να λύνουμε όλες τις απορίες με επαγγελματισμό και να δρούμε με γνώμονα το συμφέρον του πελάτη.

Φωτοβολταϊκά από την ΙΩΝΙΚΗ Renewables: Δίπλα σας σε κάθε βήμα

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables διαθέτουμε εμπειρία στη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως επίσης φωτοβολταϊκά για κατοικίες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε νησιά. Αναλαμβάνουμε όλες τις διαδικασίες από την πιθανή χρηματοδότησή του, τη μελέτη, την κατάθεση του φακέλου, την εγκατάσταση και παραδίδουμε το φωτοβολταϊκό σας με το κλειδί στο… χέρι. 

Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό; Πάτησε στο κουμπί “Θέλω τηλεφωνικό ραντεβού” παρακάτω, συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας αρμόδιος μηχανικός θα επικοινωνήσει μαζί σου για να λύσει όλες σου τις απορίες και να σε καθοδηγήσει στη σωστή απόφαση.