Η απόφαση εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού δεν είναι μία απλή υπόθεση. Είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για επιχείρηση, είτε για φωτοβολταϊκό πάρκο όλοι αναζητούν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα φωτοβολταϊκών για να αποφασίσουν. Χρειάζεται μεγάλη έρευνα αγοράς και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάμψουν πρωτίστως τις αντιστάσεις τους.

Οποιεσδήποτε αντιστάσεις είναι απολύτως φυσιολογικές. Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά για τα φωτοβολταϊκά και αυτά που διαβάζει πολλές φορές δεν του είναι κατανοητά. Αυτά, σε συνδυασμό με τις αρκετές χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται για μία επένδυση σε φωτοβολταϊκό σύστημα, οδηγούν πολλές φορές έναν ενδιαφερόμενο σε αρνητικές απαντήσεις.

Στο παρόν άρθρο θα παραθέσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια τόσο τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών, όσο και τα μειονεκτήματα. Κυρίως τα μειονεκτήματα, ώστε να τα συγκρίνετε και να διαπιστώσετε αν υπερισχύουν τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα.

Τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών συστημάτων

Πλεονέκτημα #1: Τα φωτοβολταϊκά είναι μία αποδεδειγμένη τεχνολογία

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα φωτοβολταϊκά είναι μία νέα τεχνολογία και πως αυτήν την περίοδο είναι της… μόδας, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η ιστορία των φωτοβολταϊκών συστημάτων ξεκινά σε επιστημονικά πειραματικό επίπεδο από τις αρχές του 1800. Το πρώτο φωτοβολταϊκό κελί με δυνατότητα μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική κατασκευάστηκε το 1954. Μέχρι το 1983, η παραγωγή από φωτοβολταϊκά ξεπερνούσε τα 21 μεγαβάτ.

Όλες αυτές οι δεκαετίες, έδειξαν τον δρόμο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τη σημερινή εποχή όλο και περισσότερες κατοικίες και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την αποδεδειγμένη πλέον τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Πλεονέκτημα #2: Τα φωτοβολταϊκά λειτουργούν στις περισσότερες κλιματικές συνθήκες

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν σε περιοχές που διαθέτουν ψυχρότερο κλίμα από άλλες. Αυτό δεν είναι αλήθεια καθώς στην πραγματικότητα τα φωτοβολταϊκά πάνελ λειτουργούν αποτελεσματικότερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να μειώσει την τάση εξόδου. Σίγουρα, όσο περισσότερη χρονικά ώρα είναι τα πάνελ εκτεθειμένα στον ήλιο, θα παράγουν περισσότερο ηλεκτρισμό. Τα σύγχρονα πάνελ, ωστόσο, είναι αρκετά αποδοτικά και παράγουν ενέργεια ακόμη και σε καταστάσεις χαμηλότερης ηλιοφάνειας. Αυτό καθιστά τα φωτοβολταϊκά ιδανικά για κάθε περιοχή της Ελλάδας, καθώς σε καμία περιοχή της χώρας δεν υπάρχει 24ωρη… νύχτα.

Πλεονέκτημα #3: Τα φωτοβολταϊκά έχουν γίνει οικονομικά προσιτά, υπάρχουν και επιδοτήσεις

Ένα από τα πλεονεκτήματα της σημερινής εποχής των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι πως έχουν γίνει οικονομικά προσιτά. Μάλιστα, οι τιμές είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Τότε, ομολογούμε πως τα φωτοβολταϊκά ήταν ένα είδος πολυτέλειας.

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το πόσο συμφέρουν οικονομικά τα φωτοβολταϊκά τη σημερινή εποχή, θα σας παραθέσουμε ένα στατιστικό στοιχείο από την εταιρεία μας, την ΙΩΝΙΚΗ Renewables. Το 2011, για να εγκαταστήσει μία κατοικία ένα φωτοβολταϊκό 10kW, ο ενδιαφερόμενος θα έπρεπε να δαπανήσει περίπου €20.000 – €30.000. Σήμερα, οι τιμές μας για ένα φωτοβολταϊκό 10kW κυμαίνονται ενδεικτικά από €7.500 έως €9.500. Μάλιστα, η ποιότητα δεν έχει μειωθεί καθώς χρησιμοποιούμε πάνελ και inverter γερμανικής τεχνολογίας, ενώ ο μοναδικός ιαπωνικός inverter που χρησιμοποιούμε είναι του πασίγνωστου κολοσσού HUAWEI. Αντιστοίχως, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 100kW που πριν δέκα χρόνια κόστιζε περίπου €170.000, πλέον κοστίζει περίπου €67.000 με υπηρεσίες που περιλαμβάνουν τα πρώτα στάδια της μελέτης μέχρι την παράδοση του φωτοβολταϊκού με το κλειδί στο… χέρι.

Αν συνυπολογίσουμε, λοιπόν, πως σε αυτές τις μειωμένες τιμές υπάρχουν κατά καιρούς και επιδοτήσεις όπως το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ για τις κατοικίες και προγράμματα ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις, προγράμματα τα οποία αναλαμβάνει επίσης η εταιρεία μας προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες, τότε γίνεται αντιληπτό το πόσο οικονομικά προσιτά έχουν γίνει τα φωτοβολταϊκά τη σημερινή εποχή.

Πλεονέκτημα #4: Τα φωτοβολταϊκά συστήματα εξοικονομούν χρήματα και τα πάρκα προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους ενδιαφερόμενους είναι πως ένα φωτοβολταϊκό πρόκειται για μία επένδυση. Μία επένδυση υπολογίζεται και αξιολογείται σε βάθος χρόνου. Επενδύονται δηλαδή κάποιες χιλιάδες ευρώ και το αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης θα πρέπει να μεταφράζεται επίσης σε ευρώ.

Εξοικονόμηση χρημάτων από φωτοβολταϊκά κατοικιών 

Ξεκινώντας από τις κατοικίες, ας υποθέσουμε ότι ένα σπίτι τοποθετεί φωτοβολταϊκό 10kW. Έστω ότι το φωτοβολταϊκό κόστισε περίπου €9.500 και θα συγκριθεί με ένα σπίτι που δεν διαθέτει φωτοβολταϊκό. Και στις δύο περιπτώσεις υποθέτουμε ότι τα δύο σπίτια χρειάζονται ετησίως 13.000 kWh καθώς καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης με αντλία θερμότητας.

Ο παρακάτω πίνακας, μας δείχνει πως το σπίτι που διαθέτει φωτοβολταϊκό, εξοικονομεί ετησίως το ποσό των €1774,10.

Αυτό σημαίνει πως σε μόλις 5 χρόνια περίπου, η οικογένεια με το φωτοβολταϊκό θα κάνει απόσβεση το κόστος εγκατάστασης των €9.500 και για τα υπόλοιπα περίπου 20 χρόνια, καθώς η διάρκεια ζωής ενός φωτοβολταϊκού είναι 25 έτη, θα εξοικονομήσει ένα ποσό της τάξεως των €35.482 τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα τα πλήρωνε στο ρεύμα. Οπότε ένας ενδιαφερόμενος για ένα φωτοβολταϊκό θα πρέπει να αναρωτηθεί αν θα ήθελε να εξοικονομήσει, αναλόγως με τα kW που θα εγκαταστήσει, αρκετά χρήματα σε βάθος χρόνου. Καλό είναι να αναφέρουμε πως τα φωτοβολταϊκά αυξάνουν πλέον την αξία μιας κατοικίας σε περίπτωση πώλησης.

8.5 χρόνια, καθώς η διάρκεια ζωής ενός φωτοβολταϊκού είναι 25 έτη, θα εξοικονομήσει ένα ποσό της τάξεως των €17.027,40 τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα τα πλήρωνε στο ρεύμα. Οπότε ένας ενδιαφερόμενος για ένα φωτοβολταϊκό θα πρέπει να αναρωτηθεί αν θα ήθελε να εξοικονομήσει, αναλόγως με τα kW που θα εγκαταστήσει, αρκετά χρήματα σε βάθος χρόνου. Καλό είναι να αναφέρουμε πως τα φωτοβολταϊκά αυξάνουν πλέον την αξία μιας κατοικίας σε περίπτωση πώλησης.

Εξοικονόμηση χρημάτων από φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις – βιομηχανίες – βιοτεχνίες

Συνεχίζουμε με ένα παράδειγμα για φωτοβολταϊκό σε επιχειρήσεις – βιομηχανίες – βιοτεχνίες. Ο σκοπός όλων των επιχειρήσεων είναι να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Με αυτά τα χρήματα θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις για την επιχείρησή τους η οποία θα οδηγήσει σε περεταίρω κερδοφορία και ανάπτυξη.

Ας υποθέσουμε ότι μία επιχείρηση εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό 20 kW με ένα κόστος που κυμαίνεται στα €14.000. Ένας απλός κανόνας υπολογισμού είναι ο εξής: Κάθε kW φωτοβολταϊκού που εγκαθίσταται, μειώνει το σύνολο του λογαριασμού κατά €250 ετησίως. Στο παράδειγμα μας, δηλαδή, κατά €5.000/ετησίως για μία επιχείρηση.

Ο παρακάτω πίνακας, αποτυπώνει την κερδοφορία της επένδυσης ενός net metering φωτοβολταϊκού 20kW σε μία επιχείρηση.

Όπως βλέπουμε, η απόσβεση επιτυγχάνεται στην πρώτη τριετία και σε βάθος 25ετιας, η επιχείρηση εξοικονομεί πάνω από €110.000 τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα πλήρωνε στο ρεύμα. Ένας ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα πρέπει να αναρωτηθεί πόσες επενδύσεις πετυχαίνουν απόσβεση σε μόλις 3 χρόνια και ένα ποσό της τάξεως των €110.000 που εξοικονομεί σε βάθος χρόνου, πόση ανάπτυξη θα μπορούσε να φέρει στην επιχείρηση του.

Αποδόσεις φωτοβολταϊκών πάρκων 

Τέλος, έχουμε τα φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία είναι καθαρά επενδυτικά και πωλούν ρεύμα αποκομίζοντας ένα ετήσιο εισόδημα.

Ας υποθέσουμε ότι ένας ιδιώτης «χτίζει» ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 100 kW με κόστος €67.000 κι έχει υπογράψει σύμβαση πώλησης στα €65/MWh. Αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο το φωτοβολταϊκό πάρκο θα του αποφέρει €9.100 και σε βάθος 25ετίας €227.500.

Άρα, η ετήσια απόδοση του ανέρχεται στο 13.6% της αρχικής του επένδυσης. Αν δεν διέθετε χωράφι και χρειάστηκε να δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό για να το αποκτήσει, ας βάλουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό της τάξεως των €20.000, αυξάνοντας το συνολικό κόστος στα €87.000, τότε απολαμβάνει και πάλι υψηλές ετήσιες αποδόσεις της τάξεως του 10.5%.

Αν υπολογίσουμε ότι οι εταιρείες real estate είναι ευχαριστημένες με ετήσιες αποδόσεις περίπου στο 8% και για πολλές από αυτές αυτό το ποσοστό είναι ανέφικτο, τότε γίνεται αντιληπτό το πόσο συμφέρουσα επιλογή είναι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο.

Πλεονέκτημα #5: Τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν χρειάζονται μεγάλη συντήρηση κι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής

Σε γενικές γραμμές τα φωτοβολταϊκά δεν χρειάζονται μεγάλη συντήρηση, καθώς έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και διάρκεια ζωής 25 ετών. Καλό είναι ο ιδιοκτήτης να τα διατηρεί σχετικά καθαρά. Αυτό επιτυγχάνεται με έναν καθαρισμό μία, δύο φορές τον χρόνο αλλά και πάλι δεν είναι απόλυτο. Επίσης, αρκετές εταιρείες φωτοβολταϊκών πάνελ προσφέρουν μεγάλες χρονικά εγγυήσεις που φτάνουν και τα 25 έτη.

Το μόνο εξάρτημα που ίσως χρειαστεί αλλαγή όλα αυτά τα χρόνια, συνήθως ανά 5ετία ή 10ετία, είναι ο inverter καθώς δουλεύει ασταμάτητα για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα μειονεκτήματα των φωτοβολταϊκών συστημάτων

Μειονέκτημα #1: Τα ηλιακά πάνελ δεν λειτουργούν τη νύχτα

Υπάρχουν πάρα πολλοί που ενδιαφέρονται να αυτονομηθούν τελείως από το δίκτυο και να μεταφερθούν σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. Παρόλο που όλο και περισσότερες εταιρείες επικεντρώνονται πλέον στην προσφορά αυτόνομων φωτοβολταϊκών τα οποία λειτουργούν με μπαταρίες (συσσωρευτές), η συγκεκριμένη λύση δεν είναι ακόμη διαδεδομένη.

Κατά κύριο λόγο, η φωτοβολταϊκή ενέργεια λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και οποιοδήποτε «περίσσευμα» αποθηκεύεται στο δίκτυο. Τα νοικοκυριά βασίζονται στους παρόχους ρεύματος κατά τη διάρκεια της νύχτας και όταν υπάρχει περιορισμένη ηλιοφάνεια. 

Μειονέκτημα #2: Τα ηλιακά πάνελ δεν είναι καλαίσθητα και καταλαμβάνουν πολύ χώρο

Η αισθητική είναι ένας σημαντικός παράγοντας για κάθε ιδιοκτήτη κατοικίας. Άλλωστε όσοι ζουν σε μονοκατοικία που είναι κατά κύριο λόγο οι κατάλληλοι για εγκατάσταση οικιακού φωτοβολταϊκού σε στέγη, έχουν διαμορφώσει την οικία τους ώστε να τους αρέσει.

Αν και γίνονται πολλές προσπάθειες τα φωτοβολταϊκά πάνελ να γίνουν όσο πιο διακριτικά μπορούν, ακόμη δεν είναι στο κατάλληλο επίπεδο, ενώ καταλαμβάνουν και μεγάλο χώρο.

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην καλαισθησία. Γι’ αυτό έχουμε επιλέξει για τους πελάτες μας πάνελ συγκεκριμένης μορφής. Στόχος μας οι όσο το δυνατόν καλαίσθητες εγκαταστάσεις από τα πάνελ μέχρι και το σημείο τοποθέτησης του inverter.

Μειονέκτημα #3: Δεν είναι αποτελεσματικό σε όλες τις οροφές, υπάρχει πρόβλημα με τους κοινόχρηστους χώρους

Είναι γεγονός πως ένα φωτοβολταϊκό σύστημα δεν είναι αποδοτικό σε κάθε κτήριο και αυτό εξαρτάται τόσο από την οροφή του, όσο και από τις σκιάσεις που υπάρχουν. Για να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση, θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος και να «δέχεται» τις ακτίνες του ηλίου όταν αυτές υπάρχουν. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες και οι κατάλληλοι μηχανικοί βρίσκουν πλέον λύσεις και για αυτά τα θέματα.

Σε κοινόχρηστους χώρους όπως η ταράτσα μιας πολυκατοικίας απαιτείται η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις δεν επιτυγχάνεται.

Μειονέκτημα #4: Έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι ένα βιομηχανικό προϊόν που κατασκευάζεται. Όπως συμβαίνει σε κάθε κατασκευή τέτοιου είδους, υπάρχουν σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Αυτή η τοποθέτηση, όντως ισχύει, γι’ αυτό την περιλαμβάνουμε στα μειονεκτήματα αλλά ενώ όλα αυτά συμβαίνουν με τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, τα φωτοβολταϊκά έχουν από τις μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τα οφέλη που θα αποκομίσει το περιβάλλον μακροπρόθεσμα είναι περισσότερα από το περιβαλλοντικό κόστος της κατασκευής των πάνελ.

Μειονέκτημα #5: Δεν είναι όλα τα πάνελ υψηλής ποιότητας

Δεν είναι λίγα τα πάνελ στην αγορά που δεν έχουν την ίδια αποδοτικότητα με τα υπόλοιπα. Δεν είναι όμως μόνο η αποδοτικότητα αλλά και η ανθεκτικότητα, η αξιοπιστία και ο σχεδιασμός.

Αυτός είναι και ένας λόγος που προτείνουμε στους πελάτες μας να μην επικεντρώνονται μόνο στην τιμή αλλά να κοιτάζουν τα συνολικά οφέλη και την αποδοτικότητα γενικότερα, καθώς όπως προαναφέραμε δεν πρόκειται για ένα απλό προϊόν αλλά για μία μακροπρόθεσμη επένδυση.

Προτείνεται πάντα να πραγματοποιείται μία καλή έρευνα αγοράς και παροτρύνουμε να αγοράζονται πάνελ υψηλής ποιότητας καθώς ο ιδιοκτήτης θα τα έχει για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ποια υπερισχύουν; Τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα;

Παραπάνω προσπαθήσαμε με κάθε ειλικρίνεια, αριθμούς και γεγονότα σε αρκετές περιπτώσεις να παραθέσουμε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των φωτοβολταϊκών.

Το αν υπερισχύουν τα υπέρ ή τα κατά, είναι κάτι που θα το αποφασίσετε εσείς οι ίδιοι. Άλλωστε η τελική απόφαση είναι πάντοτε του ενδιαφερόμενου.

Φωτοβολταϊκά από την ΙΩΝΙΚΗ Renewables: Δίπλα σας σε κάθε βήμα

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables διαθέτουμε εμπειρία στη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως επίσης φωτοβολταϊκά για κατοικίες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε νησιά. Αναλαμβάνουμε όλες τις διαδικασίες από την πιθανή χρηματοδότησή του, τη μελέτη, την κατάθεση του φακέλου, την εγκατάσταση και παραδίδουμε το φωτοβολταϊκό σας με το κλειδί στο… χέρι. 

Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό; Πάτησε στο κουμπί “Θέλω τηλεφωνικό ραντεβού” παρακάτω, συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας αρμόδιος μηχανικός θα επικοινωνήσει μαζί σου για να λύσει όλες σου τις απορίες και να σε καθοδηγήσει στη σωστή απόφαση.