Η ηλιακή ενέργεια παρουσιάζεται ως ένας νέος κλάδος που αναπτύσσεται ταχέως και υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα φωτοβολταϊκά που θα σε οδηγήσουν να σχηματίσεις ορθότερη άποψη. Γνώριζες ότι στην πραγματικότητα προϋπήρχε εδώ και πολλές δεκαετίες;

Κύρια σημεία του άρθρου: 

-Ο ήλιος είναι ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. 
-Το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί 99% από το 1977.
-Η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα.
-Οι κατασκευές ηλιακής ενέργειας έχουν αντοχή άνω των 40 ετών.
-Πάνω από το 60% της ενεργειακής ζήτησης στην Ελλάδα καλύπτεται από ΑΠΕ.
-Η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερη πηγή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

H κατανάλωση ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί σε άκρως ανησυχητικό βαθμό. Αποτέλεσμα να έχει σημάνει εδώ και μερικά χρόνια παγκόσμιος συναγερμός.

Η ανάγκη για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές όπως είναι η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική είναι πλέον εμφανής. Πολλές κυβερνήσεις χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν ξεκινήσει να επικοινωνούν το μήνυμα της «πράσινης ενέργειας».

Αν και η αξιοποίηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές υφίσταται εδώ και πολλές δεκαετίες, μόλις πριν μερικά χρόνια ξεκίνησε ο κόσμος να έχει μία πρώτη επαφή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κλάδος να θεωρείται καινούργιος και ταχέως αναπτυσσόμενος.

Ας δούμε έξι ενδιαφέροντα στοιχεία για τα φωτοβολταϊκά που θα σας κάνουν να τα κατανοήσετε καλύτερα και να αντιληφθείτε τη μεγάλη αξία τους.

1. Η ηλιακή ενέργεια είναι η πιο άφθονη πηγής ενέργειας στη γη

Ο ήλιος είναι μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Υπάρχει αρκετή ενέργεια που πέφτει πάνω στη γη  και μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες όλη της ανθρωπότητας.

Συνυπολογίστε πως ο ήλιος απέχει από τη γη πάνω από 147 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Κι όμως το ηλιακό φως για να φτάσει στη γη διανύει όλη αυτήν την απόσταση σε μόλις δέκα λεπτά.

Αν ληφθεί σοβαρά υπόψη και αξιοποιηθεί σωστά, η ανθρωπότητα δεν θα απαιτούσε ποτέ ξανά άλλες μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσει τις ανάγκες της.

Στην πραγματικότητα, καθώς αυξάνεται η χρήση της ηλιακής ενέργειας, η γη γίνεται σταδιακά ένα πιο βιώσιμο μέρος για να ζούμε.

2. Το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί 99% από το 1977

Σε όποιον έχουμε αναφέρει στην ίδια πρόταση το έτος 1977 και την ηλιακή ενέργεια, έχει μείνει έκπληκτος από το πόσα χρόνια πριν προϋπήρχε.

Η αλήθεια είναι πως η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας πηγαίνει ακόμη πιο πίσω. Το πρώτο ηλιακό κελί δημιουργήθηκε το 1941 από τον Αμερικανό μηχανικό Russell Shoemaker Ohl (1898 – 1987). Η πρώτη μοντέρνα ηλιακή κυψέλη δημιουργήθηκε το 1954 από την Bell Laboratories.  

To 1977, το κόστος ανά watt για μία απλή ηλιακή κυψέλη ήταν $77, με το ίδιο κόστος να κυμαίνεται πλέον στα $0.25.

Η πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 αποκάλυψε τη λεπτή φύση των ορυκτών καυσίμων ως πηγή ενέργειας για τον κόσμο. Ως εκ τούτου, η έρευνα στην εναλλακτική τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως αυτή της ηλιακής και της αιολικής κέρδισε δυναμική.

3. Η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα

Εκτός από τα φωτοβολταϊκά, το φυσικό αέριο είναι επίσης μία εναλλακτική που όλο και περισσότερος κόσμος εξετάζει.

Μάλιστα, στην πόλη που εδρεύει η εταιρεία μας ΙΩΝΙΚΗ Renewables, την Ξάνθη, έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να τοποθετούνται οι αγωγοί του φυσικού αεριού.

Σίγουρα πρόκειται για μία οικονομική λύση αλλά δεν είναι οικονομικότερη της ηλιακής ενέργειας. Επίσης η ηλιακή ενέργεια δεν καταστρέφει το περιβάλλον.

Η ηλιακή ενέργεια αναγνωρίζεται ως το μέλλον των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Δεν ρυπαίνει και συμβάλλει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου στο παγκόσμιο κλίμα που δημιουργείται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η τιμή ανά kWh για το φυσικό αέριο ανέρχεται στα €0,09 – €0,10. Στην ηλιακή ενέργεια είναι στα €0,055, δηλαδή περίπου στα μισά.

4. Οι κατασκευές ηλιακής ενέργειας μπορούν να αντέξουν πάνω από 40 χρόνια

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές στην αρθρογραφία μας πως η διάρκεια ζωής ενός φωτοβολταϊκού είναι τα 25 έτη.

Αυτό απορρέει κυρίως από τη σύμβαση που υπογράφεται κι έχει διάρκεια 25 ετών αλλά και από το γεγονός πως αυτά τα έτη τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι αποδοτικότερα.

Αυτό δεν σημαίνει πως με το πέρας της 25ετίας, οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις είναι για… πέταμα.

Ίσα, ίσα τα πάνελ μπορούν να αντέξουν 40 ή ακόμη και 50 χρόνια και να ανανεωθεί μία σύμβαση, με αποτέλεσμα μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Μάλιστα, με τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών και τη διαρκή μείωση των τιμών, στο μέλλον τα πάνελ ενδέχεται να μπορούν να αντικατασταθούν με αποδοτικότερα σε πολύ συμφέρουσες τιμές.

5. Πάνω από το 60% της ενεργειακής ζήτησης καλύπτεται από ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ποιος θα το έλεγε και θα το πίστευε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει πρωτοπόρος σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό της ενέργειας.

Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας πως η Ελλάδα κατάφερε να μετατραπεί σε ένα ενεργειακό θαύμα στην Ευρώπη το 2021, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν το 51% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης στην Ελλάδα και τον Μάιο του 2021 το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 63%.

Από το 63% το μεγαλύτερο ποσοστό, 69%, καλύφθηκε από την αιολική ενέργεια η οποία σαν επένδυση είναι ακόμη ακριβή για τον απλό κόσμο και προς το παρόν αξιοποιείται από μεγάλες εταιρείες. Παρόλα αυτά το 26% προήλθε από την ηλιακή ενέργεια και όσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνεχίζουν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται. Τέλος, το 5% προήλθε από άλλες ΑΠΕ.

6. Η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερη πηγή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Το 2017, ο σαρωτικός τυφώνας «Μαρία» χτύπησε το Πουέρτο Ρίκο και το μέγεθος της καταστροφής συγκλόνισε όλη την ανθρωπότητα, με σχεδόν 3.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Το νησί έμεινε χωρίς νερό, τηλέφωνο και ηλεκτρικό ρεύμα, μία πραγματική καταστροφή.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Tesla κατόρθωσε να εγκαταστήσει το πρώτο δίκτυο ηλιακής ενέργειας στο Πουέρτο Ρίκο. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Hospital del Nino, το οποίο έγινε εντελώς αυτόνομο ενεργειακά. Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του νησιού παρέμενε χωρίς ρεύμα.

Καμία πηγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να κατασκευαστεί ή να επισκευαστεί τόσο γρήγορα όσο η ηλιακή.

Συμπέρασμα: Καμία κατοικία ή επιχείρηση χωρίς φωτοβολταϊκό

Τα παραπάνω στοιχεία για τα φωτοβολταϊκά διαλευκάνουν στον μέγιστο βαθμό το μυστήριο της ραγδαίας ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών. Παρόλο που πέρασε μία ισχυρή κρίση το 2011 και πολλοί έκαναν λόγο για το τέλος τους.

Με την νέα ενεργειακή κρίση που βρίσκεται στο κατώφλι μας, όλο και περισσότερος κόσμος θα στραφεί προς την ηλιακή ενέργεια. Για πρώτη φορά διαφαίνεται πως αυτές οι ενέργειες δεν θα επιβαρύνουν το ήδη ταλαιπωρημένο περιβάλλον.

Μέσα σε λίγα χρόνια η ηλιακή ενέργεια μετατράπηκε από ένα εξειδικευμένο προϊόν σε μία ασταμάτητη δύναμη και δεν θα είναι καθόλου απίθανο αν στο μέλλον δεν θα υπάρχει καμία κατοικία ή επιχείρηση χωρίς φωτοβολταϊκό.

Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό; Πάτησε στο παρακάτω κουμπί, συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας εξειδικευμένος μηχανικός της εταιρείας μας θα επικοινωνήσει μαζί σου για να λύσει όλες σου τις απορίες και να σε καθοδηγήσει στη σωστή απόφαση.