Στο παρόν άρθρο έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε ένα case study επαγγελματικού φωτοβολταϊκού που εγκατέστησε η ΙΩΝΙΚΗ Renewables και να διαπιστώσετε τα οφέλη της επένδυσης. Η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε σε πολύ μικρή επιχείρηση, συγκεκριμένα σε ένα μηχανουργείο.

Κύρια σημεία του άρθρου:

– Η κατάσταση του μηχανουργείου πριν το φωτοβολταϊκό

– Οι ανάγκες της επιχείρησης και το κόστος της επένδυσης

– Η χρηματοδότηση της επιχείρησης

– Οι διαδικασίες αδειοδότησης

– Εγκατάσταση και after sales εξυπηρέτηση

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία από τις πιο διαδεδομένες επενδύσεις στο χώρο των επαγγελματιών. Αυτό συμβαίνει καθώς οι διαρκείς αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος έχουν ως αποτέλεσμα το κόστος της λειτουργίας και της παραγωγικής διαδικασίας μίας επιχείρησης να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη. Έτσι, καθίσταται ανέφικτη η διατήρηση χαμηλών τιμών και κατά συνέπεια και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης.

Συνεπώς, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες έχουν στραφεί στην πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη της επιχείρησης τους, στην προσπάθεια τους να ξεχωρίσουν από τους ανταγωνιστές τους. 

Case study επαγγελματικού φωτοβολταϊκού: H επέκταση ενός μηχανουργείου και η αύξηση του κόστους ρεύματος

Ο ανταγωνισμός ήταν και η κινητήρια δύναμη για ένα μηχανουργείο από τη Ξάνθη στο να στραφεί στην πράσινη ενέργεια. Παρότι το μηχανουργείο αποτελούσε ένα από τα πιο διαδεδομένα στον κλάδο του σε όλη την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης θεωρούσε ότι η κτιριακή επέκταση και η αύξηση του μηχανολογικού εξοπλισμού αποτελούσαν μονόδρομο προκειμένου να διατηρηθεί η επιχείρηση στις κορυφαίες θέσεις του κλάδου της και να αυξηθεί η κερδοφορία της.

Η ολοκλήρωση της επέκτασης και η προσθήκη του επιπλέον εξοπλισμού έφεραν τον ιδιοκτήτη αντιμέτωπο με ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα. Το κόστος του ρεύματος σχεδόν διπλασιάστηκε. Αποτέλεσμα, να βρίσκεται μπροστά στο δίλλημα αν θα ανεβάσει τις τιμές του ή αν θα μειώσει την κερδοφορία του.

Εν τέλει, αποφάσισε να εμπιστευτεί την ΙΩΝΙΚΗ Renewables που του έδειξε έναν τρίτο δρόμο, αυτόν των φωτοβολταϊκών.

H καταγραφή των αναγκών της επιχείρησης και η κατάλληλη πρόταση

Η πρώτη συνάντηση του επιχειρηματία με τους μηχανικούς της ΙΩΝΙΚΗ Renewables πραγματοποιήθηκε στο μηχανουργείο. Ο ιδιοκτήτης έδειξε όλους τους χώρους και συζήτησαν για το κόστος του ρεύματος των μηχανημάτων. Συζήτησαν επίσης για ένα ακόμα μηχάνημα που θα ήθελε να προσθέσει τους επόμενους μήνες. Οι λογαριασμοί του παρόχου στον οποίο ανήκε το μηχανουργείο αποτελούσαν πράγματι ένα μεγάλο αγκάθι. Μηνιαίως καλούταν να πληρώσει 400€ που αναλογούσαν στο κόστος του ρεύματος που σε ετήσια βάση αναλογούσαν σε 4.800€.

 

Βασιζόμενοι στις κατόψεις του κτιρίου, τον προσανατολισμό του και στους λογαριασμούς του ρεύματος οι μηχανικοί εκπόνησαν την απαραίτητη μελέτη. Στη συνέχεια, παρουσίασαν στον ιδιοκτήτη την βέλτιστη λύση για το σύστημα που θα κάλυπτε τις ανάγκες του.

Η μελέτη των αρμόδιων μηχανικών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι θα αρκούσε η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 27,5kW. Η τοποθέτηση του θα γινόταν στην στέγη του κτιρίου. Έτσι, το μηχανουργείο θα μπορούσε να καλύπτεται πλήρως από το ρεύμα που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.

Case study επαγγελματικού φωτοβολταϊκού: Κόστος, χρηματοδότηση και ανάθεση όλων των διαδικασιών στον όμιλο ΙΩΝΙΚΗ

Ο επιχειρηματίας έλαβε μία αναλυτική πρόταση η οποία περιείχε δύο λύσεις. Η μία πιο φθηνή και η άλλη πιο ακριβή, ανάλογα με τα υλικά που θα επέλεγε για την εγκατάσταση του. Σε αμφότερες τις λύσεις προτάθηκε ο ίδιος τύπος πάνελ. Η διαφορά οφειλόταν στην εταιρεία που θα κατασκεύαζε τους αντιστροφείς τάσης.

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμούσε κινεζικής προέλευσης αντιστροφείς, το τελικό κόστος διαμορφωνόταν στα 20.400€. Αν επέλεγε γερμανικής προέλευσης η τιμή ανέβαινε στα 23.400€. Δώρο από την ΙΩΝΙΚΗ Renewables και στις δύο περιπτώσεις η επέκταση εγγύησης του αντιστροφέα από 5 σε 10 έτη.

Επιπλέον, υπήρξε ενημέρωση του επαγγελματία ότι μπορούσε να εκμεταλλευτεί ένα πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Ο λόγος για την «Εργαλειοθήκη» που θα του επέτρεπε να πάρει πίσω το 50% της επένδυσης που θα έκανε. Αξίζει να σημειωθεί πως για την μελέτη αδειοδότησης του φωτοβολταϊκού καθώς και για το φάκελο υπαγωγής του φωτοβολταϊκού στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α ο ιδιοκτήτης δεν επιβαρύνθηκε με κάποια επιπλέον χρέωση.

Συνεπώς, η επιλογή της ακριβότερης λύσης και η εγγύηση των γερμανικών αντιστροφέων ήταν μία εύκολη επιλογή για τον επαγγελματία. Χάρη στο Ε.Σ.Π.Α θα έκανε απόσβεση της επένδυσης του σε μόλις 2,5 έτη.

Διαδικασίες αδειοδότησης και καταθέσεις φακέλων με εγκρίσεις σε λιγότερο από ένα μήνα

Μετά την υπογραφή της σύμβασης έργου μεταξύ του μηχανουργείου και της ΙΩΝΙΚΗ Renewables, οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί της εταιρείας ανέλαβαν την μελέτη και την περάτωση των διαδικασιών για την αδειοδότηση του φωτοβολταϊκού.

Ο φάκελος που κατατέθηκε στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε περιλάμβανε σχέδια του φωτοβολταϊκού και το ηλεκτρολογικό σχέδιο της εγκατάστασης, γνωστό ως μονογραμμικό σχέδιο. Επιπλέον, κατατέθηκε μία πολυσέλιδη τεχνική έκθεση που ανέλυε τον τρόπο εγκατάστασης του συστήματος. Ανέφερε και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν συνοδευόμενα από όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις τους. Συμπεριλήφθηκαν, επίσης, το συμβόλαιο ιδιοκτησίας του ακινήτου στο οποίο θα πραγματοποιούταν η εγκατάσταση με όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα του κτίσματος. Υπήρχε επίσης η υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού για την ορθότητα των εγγράφων καθώς και η αίτηση για αδειοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού.

Ο φάκελος με όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά κατατέθηκε στο αρμόδιο τμήμα του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε Ξάνθης. Ο εν λόγω φορέας είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της ορθότητας όλων των στοιχείων. Αφού τα ενέκρινε μεταβίβασε το αίτημα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στο περιφερειακό τμήμα του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, αφού πρώτα ελέγχθηκε η διαθεσιμότητα του δικτύου και η ικανότητα του υποσταθμού της περιοχής να απορροφήσει ακόμα ένα φωτοβολταϊκό για net – metering, δόθηκε η έγκριση για υπογραφή της σύβασης.

Η διαδικασία από την έναρξη της μελέτης μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης διήρκησε λίγο πάνω από έναν μήνα. Διάστημα σύντομο αν αναλογιστεί κανείς την πολυπλοκότητα της μελέτης και την θετική γνωμοδότηση δύο ιδιαίτερα επιβαρυμένων, με υποθέσεις, δημόσιων υπηρεσιών.

Case study επαγγελματικού φωτοβολταϊκού: Επιτυχής εγκατάσταση εν μέσω lockdown

Το επόμενο βήμα, μετά την οριστικοποίηση της άδειας, ήταν η παραγγελία των βάσεων, των πάνελ και των αντιστροφέων. Παρότι η παραγγελία έγινε μέσα σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες, από τη μία το παγκόσμιο lockdown και από την άλλη η τεράστια ζήτηση νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που δημιούργησαν έλλειμα στην αγορά, η παραλαβή των υλικών πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά την οριστικοποίηση της παραγγελίας και η εγκατάσταση τους ξεκίνησε άμεσα.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση των βάσεων με ειδική μέριμνα για τη διασφάλιση της μόνωσης της στέγης. Ακολούθησε η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πλαισίων ακριβώς όπως στα σχέδια που συμπεριλήφθηκαν στην αίτηση για την άδεια.

Εν συνεχεία έγινε η εγκατάσταση των δύο αντιστροφέων, ισχύος 15kW έκαστος, και η ηλεκτρολογική διασύνδεση τους με τα πάνελ. Τελευταία πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση της μετρητικής διάταξης, δίπλα στο υφιστάμενο ρολόι, μέσω του οποίου γίνεται η διαδικασία του ενεργειακού συμψηφισμού.

Η διαδικασία της εγκατάστασης, παρά τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στην περιοχή της Ξάνθης το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ολοκληρώθηκαν σε χρονικό διάστημα 45 ημερών.

Το τελευταίο στάδιο, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, αφορούσε τη διαδικασία παραλαβής του συστήματος από τα αρμόδια συνεργεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Μετά την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και την ενημέρωση της υπηρεσίας, το συνεργείο ήλεγξε την ορθότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί και της εγκατάστασης και εν συνεχεία έδωσε τη συγκατάθεση του για να ηλεκτροδοτηθεί το σύστημα.

Πλέον, το μηχανουργείο έχει μετατραπεί σε αυτοπαραγωγό της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία όλων των μηχανημάτων του σε χρονικό διάστημα λίγο περισσότερο των 3 μηνών από την ημέρα που εμπιστεύτηκε την ΙΩΝΙΚΗ Renewables.

Υποστήριξη μετά την εγκατάσταση και real time παρακολούθηση απόδοσης του φωτοβολταϊκού

Η υποστήριξη προς τον επιχειρηματία, όμως, δεν ολοκληρώθηκε με τη διασύνδεση του συστήματος στο ηλεκτρικό δίκτυο καθώς υπήρχαν ανοικτές ακόμα δύο υποθέσεις. Αρχικά, οι οικονομολόγοι της ΙΩΝΙΚΗ Finance συγκέντρωσαν και υπέβαλλαν στην πλατφόρμα του προγράμματος «Εργαλειοθήκη» τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να εκταμιευθεί το ποσό των 11.700€ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με την επιστροφή ενός τόσο σημαντικού ποσού η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει και στις μελλοντικές αυξήσεις μηχανολογικού εξοπλισμού που αποτελούσαν στόχο του ιδιοκτήτη της.

Επιπλέον, η ενεργοποίηση του συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης της απόδοσης του συστήματος δίνει τη δυνατότητα, σε καθημερινή βάση, τόσο στον ιδιοκτήτη όσο και στους μηχανικούς της ΙΩΝΙΚΗ Renewables να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο την απόδοση του φωτοβολταϊκού.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εντοπιστεί άμεσα κάποια βλάβη που θα οδηγήσει σε χαμηλή απόδοση του συστήματος και εφόσον οφείλεται σε υλικό εντός εγγύησης να αντικατασταθεί άμεσα ή στο ενδεχόμενο που μετά από αρκετά χρόνια έχει ολοκληρωθεί η εγγύηση να υπάρχει η ενημέρωση προς τον ιδιοκτήτη για τη βλάβη.

Η αποφυγή των επιπλέον επιβαρύνσεων από τις νέες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος

Το έργο ολοκληρώθηκε λίγο χρονικό διάστημα πριν τις επερχόμενες ραγδαίες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί μία ευτυχή συγκυρία για τον ιδιοκτήτη του μηχανουργείου που είναι δεδομένο ότι θα δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει στις συνθήκες της αγοράς όπως αναμένεται να διαμορφωθούν το προσεχές διάστημα.

Η στροφή στην πράσινη ενέργεια και η εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου συστήματος μπορεί να είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση για κάθε επιχειρηματία. Όταν, όμως, επιλέξει να συνεργαστεί με σωστές εταιρείες του χώρου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες γνωρίζουν τις διαδικασίες και τον κρατούν ενήμερο για κάθε βήμα, τότε μπορεί να γίνει αρκετά εύκολη επιλογή.

Φωτοβολταϊκά από την ΙΩΝΙΚΗ Renewables: Δίπλα σας σε κάθε βήμα

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables όπως φαίνεται και από το παρόν case study επαγγελματικού φωτοβολταϊκού διαθέτουμε εμπειρία στη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως επίσης φωτοβολταϊκά για κατοικίες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε νησιά. Αναλαμβάνουμε όλες τις διαδικασίες από την πιθανή χρηματοδότησή του, τη μελέτη, την κατάθεση του φακέλου, την εγκατάσταση και παραδίδουμε το φωτοβολταϊκό σας με το κλειδί στο… χέρι. 

Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό στην επιχείρησή σου; Πάτησε στο κουμπί “Θέλω τηλεφωνικό ραντεβού” παρακάτω, συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας αρμόδιος μηχανικός θα επικοινωνήσει μαζί σου για να λύσει όλες σου τις απορίες και να σε καθοδηγήσει στη σωστή απόφαση.