ΙΩΝΙΚΗ Holdings Logo

ΙΩΝΙΚΗ Designs

7 Ιουνίου 2024

Λογοθεραπευτήριο στην Καλαμαριά

Με μία ματιά

Πελάτης
Ιδιώτης

Έτος ανάθεσης
2023

Τοποθεσία
Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Προϋπολογισμός μελέτης
3800

Επιφάνεια
43τ.μ

Το ζητούμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν η ένταξη μιας πολυλειτουργικής μονάδας λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ομαδικής θεραπείας ‘messy play’ σε έναν χώρο περιορισμένων διαστάσεων, με συνολικό εμβαδό 43 τ.μ. Οι ειδικές λειτουργικές απαιτήσεις που προκύπτουν από την ταυτόχρονη λειτουργία των διαφορετικών θεραπευτικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τον ελάχιστο διαθέσιμο χώρο, επέβαλλαν τη μέγιστη αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης χωρικής ενότητας.

Σχεδιαστικά, η αρχιτεκτονική κλίμακα εναλλάσσεται με την κλίμακα του αντικειμένου, καθώς τα διάφορα εντοιχισμένα στοιχεία επίπλωσης, τα συρόμενα ανοίγματα και οι εσωτερικοί τοίχοι, ενσωματώνονται σε έναν σύνθετο κτιριακό «μηχανισμό» που εξυπηρετεί τις διαφορετικές χρήσεις του χώρου. Ο προθάλαμος της εισόδου δημιουργεί έναν μεταβατικό χώρο ανακατεύθυνσης προς τις αίθουσες ομαδικής θεραπείας και εργοθεραπείας, καθώς και στο wc, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως χώρος αναμονής. Η αίθουσα λογοθεραπείας, λόγω της ειδικής χρήσης της, αντιμετωπίζεται ως μια αυτόνομη λειτουργική ενότητα με ανεξάρτητη πρόσβαση εξωτερικά, ενώ στον σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη οι αυξημένες απαιτήσεις ηχομόνωσης με την πρόβλεψη κατάλληλων εσωτερικών χωρισμάτων.

Ο ειδικός εξοπλισμός της αίθουσας εργοθεραπείας (κούνιες, πολύζυγο, κλπ), ως παράμετρος του σχεδιασμού, οδηγεί σε ειδικούς αρχιτεκτονικούς χειρισμούς, όπως η λοξή απότμηση της γωνίας για τη διεύρυνση του χώρου κίνησης.

Κάτοψη ένος γραφείου

Αντίστοιχα, στην αίθουσα ομαδικής θεραπείας, η δυνατότητα ευελιξίας ως προς τη διάταξη του εξοπλισμού, ανάλογα με το είδος της θεραπείας, εξασφαλίζεται με τον σχεδιασμό ειδικών πτυσσόμενων και αναδιπλούμενων επίπλων.

Η μειονεκτική σχέση θέασης της όψης από τους παρακείμενους δρόμους λόγω της υποβαθμισμένης στάθμης, καθώς και οι περιορισμοί που προκύπτουν λόγω της διατήρησης του υφιστάμενου εξωτερικού υαλοστασίου, αντισταθμίζονται με τον χρωματικό χειρισμό της όψης, τις γραφιστικές εφαρμογές και  τον σχεδιασμό του φωτισμού. Η επιλογή της χαρακτηριστικής χρωματικής  παλέτας με τα έντονα ανοιχτά χρώματα, σε συνδυασμό με τα «ρευστά» σχήματα της γραφιστικής επεξεργασίας της μεμβράνης που τοποθετείται στους υαλοπίνακες για να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες συνθήκες φωτισμού και ιδιωτικότητας, μετατρέπουν την όψη σε σημείο οπτικού ενδιαφέροντος για τον διερχόμενο περαστικό, αποτυπώνοντας την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης.

Οι ειδικές κατασκευές του εξωτερικού χώρου και ο αρχιτεκτονικός φωτισμός ενσωματώνονται σχεδιαστικά στην όψη και στα δομικά στοιχεία του περιβάλλοντα χώρου. Ο περσιδωτός κλωβός για την απόκρυψη των εξωτερικών μονάδων των κλιματιστικών γίνεται αρχιτεκτονικό στοιχείο της όψης, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως στοιχείο οπτικής επικοινωνίας, ο αρχιτεκτονικός φωτισμός ενσωματώνεται ως λεπτομέρεια στα κουφώματα, ακολουθώντας τη γραμμικότητα των ανοιγμάτων, ενώ τα καθιστικά και οι ζαρντινιέρες μετατρέπουν το περιμετρικό τοιχίο σε χώρο δραστηριότητας.

Ομάδα έργου

Μ.Sc. Πολιτικός μηχανικός

M.Sc. Αρχιτέκτων μηχανικός

M.Sc. Αρχιτέκτων μηχανικός