Στον σύγχρονο κόσμο, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιωσιμότητα αποτελούν κρίσιμους παράγοντες σε κάθε κλάδο, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Τα ξενοδοχεία, ως μεγάλες καταναλωτικές και παραγωγικές μονάδες, έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ιδιαίτερα στη διαχείριση λυμάτων. Η απουσία κατάλληλων υποδομών για την επεξεργασία των αποβλήτων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική κοινότητα αλλά και το φυσικό πλούτο που συχνά αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Οι βιολογικοί καθαρισμοί αποτελούν την πλέον αποδοτική και βιώσιμη λύση για τη διαχείριση λυμάτων στα ξενοδοχεία, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύοντας την υπευθυνότητα των επιχειρήσεων.

Η αναγκαιότητά δημιουργίας τους καθορίζεται με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία, τα υγειονομικά οφέλη αλλά και ως απόρροια της νομοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, οι βιολογικοί καθαρισμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας δραστικά τη ρύπανση των υδάτων και διασφαλίζοντας ότι τα απόβλητα δεν καταλήγουν ανεπεξέργαστα σε ποτάμια, θάλασσες ή υπόγειους υδροφορείς. Η εν λόγω διαδικασία προστατεύει τη χλωρίδα και την πανίδα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Επιπλέον, εξαλείφουν τις απειλές για την υγεία που προκύπτουν από τη διάδοση παθογόνων μικροοργανισμών λόγω της μη επεξεργασίας των λυμάτων, παρέχοντας ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον για επισκέπτες και εργαζόμενους. Παράλληλα, η εφαρμογή αυτών των συστημάτων αποτελεί συχνά απαίτηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενισχύοντας την υπευθυνότητα των επιχειρήσεων και προστατεύοντας τις από οικονομικές επιπτώσεις.

Τα οφέλη για τα ξενοδοχεία είναι σαφή. Τα ξενοδοχεία που υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί, ενισχύουν το θετικό τους αποτύπωμα στην κοινωνία, όπως και την εικόνα τους ως υπεύθυνες επιχειρήσεις. Παράλληλα, η επένδυση σε τέτοιου είδους συστήματα οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση μακροπρόθεσμα, μέσω της μείωσης του κόστους διαχείρισης λυμάτων και της επαναχρησιμοποίησης του νερού για δευτερεύουσες χρήσεις, όπως το πότισμα κήπων. Επιπλέον, η ύπαρξη βιολογικού καθαρισμού αποτελεί καίριο παράγοντα στην απόκτηση περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων, όπως το Green Key ή το ISO 14001, στοιχεία που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση.

                                                Πώς Λειτουργεί Ένας Βιολογικός Καθαρισμός

Ένας βιολογικός καθαρισμός επεξεργάζεται τα λύματα σε στάδια:

  • Μηχανική Επεξεργασία: Απομάκρυνση στερεών αποβλήτων.
  • Βιολογική Επεξεργασία: Χρήση μικροοργανισμών για την αποδόμηση της οργανικής ύλης.
  • Χημική Επεξεργασία: Εξουδετέρωση επικίνδυνων ουσιών και εξάλειψη υπολειμμάτων.

Η δομή των σταδίων σε συνδυασμό με τις κατάλληλες τεχνολογίες επεξεργασίας επιτρέπουν την παραγωγή καθαρού νερού, κατάλληλου για διάφορες χρήσεις.

Οι σύγχρονες τάσεις στις εν λόγω τεχνολογίες συνοψίζονται ακολούθως:
Τεχνολογίες Αναερόβιας Επεξεργασίας

  • Αναερόβιοι αντιδραστήρες: Χρησιμοποιούνται για την αποικοδόμηση οργανικών υλών χωρίς παρουσία οξυγόνου, παράγοντας βιοαέριο (κυρίως μεθάνιο) που κατ’ επέκταση μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά.
  • UASB (Upflow Anaerobic Sludge Blanket): Ιδανική λύση για μεγάλα ξενοδοχεία με υψηλή παραγωγή αποβλήτων.

Τεχνολογία MBR (Membrane Bioreactor)

  • Τεχνολογία που χρησιμοποιεί μεμβράνες για να φιλτράρει στερεά και παθογόνους μικροοργανισμούς από το νερό.
  • Παράγει νερό υψηλής καθαρότητας που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για αρδευτικές ανάγκες ή καθαριότητα χώρων.

Επαναχρησιμοποίηση Νερού (Water Reuse)

  • Το καθαρό νερό από τον βιολογικό καθαρισμό επαναχρησιμοποιείται για πότισμα κήπων, καθαρισμό εξωτερικών χώρων αλλά και για συμπληρωματική χρήση σε καζανάκια τουαλετών.

Εξαιρετική λύση για μικρά ξενοδοχεία αποτελούν οι Compact βιολογικοί καθαρισμοί. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, εύκολη στην εγκατάσταση και λειτουργία, που χρησιμοποιείται κυρίως για μικρής κλίμακας εφαρμογές, όπως σπίτια, μικρές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία ή απομονωμένες περιοχές. Ένας compact βιολογικός καθαρισμός είναι συμπαγής, σχεδιασμένος να καταλαμβάνει μικρό χώρο και να παρέχει αποτελεσματική επεξεργασία των λυμάτων με βιολογικές μεθόδους.

Η λειτουργία ενός compact βιολογικού καθαρισμού συνοψίζεται στα εξής βασικά στάδια λειτουργίας:

  • Προεπεξεργασία (Primary Treatment), όπου αφαιρούνται τα μεγάλα στερεά (χαρτιά λίπη, λάσπες).
  • Βιολογική Επεξεργασία (Secondary Treatment), είναι το κύριο στάδιο επεξεργασίας όπου λαμβάνει χώρα η αερόβια επεξεργασία. Συγκεκριμένα, μικροοργανισμοί αποδομούν τα οργανικά απόβλητα με τη βοήθεια οξυγόνου. Για την εισαγωγή αέρα χρησιμοποιούνται αεριστήρες.

Ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία στους Compact βιολογικούς καθαρισμούς αποτελεί η Τεχνολογία SBR (Sequential Batch Reactor), η οποία επεξεργάζεται τα λύματα με διαδοχικούς κύκλους πλήρωσης, ανάδευσης, αερισμού και καθίζησης.

  • Φυσική Καθίζηση (Sedimentation), όπου τα στερεά σωματίδια κατακάθονται και απομακρύνονται.
  • Φιλτράρισμα και Απολύμανση (Tertiary Treatment), όπου χρησιμοποιούνται φίλτρα (π.χ. άμμου ή μεμβρανών) για την απομάκρυνση μικρότερων σωματιδίων . Ακολουθεί απολύμανση με UV ακτινοβολία ή χλωρίωση για την εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ως αποτέλεσμα, προκύπτει η εξαγωγή καθαρού νερού, όπου το παραγόμενο νερό είναι καθαρό και κατάλληλο για επαναχρησιμοποίηση, π.χ. για πότισμα ή καθαρισμό εξωτερικών χώρων.

Αξιοποίηση IoT, Αυτοματισμών και ΑΠΕ

Το Internet of Things (IoT) εγκατεστημένο σε ένα σύστημα βιολογικού καθαρισμού βελτιώνει τη διαχείριση, την αποδοτικότητα και την ασφάλεια της εγκατάστασης, επιτρέποντας την αυτόματη παρακολούθηση και τον έλεγχο των διαδικασιών επεξεργασίας λυμάτων.

Οι IoT συσκευές (αισθητήρες και ελεγκτές) τοποθετούνται σε κρίσιμα σημεία της εγκατάστασης για παρακολούθηση, σε πραγματικό χρόνο, των παραμέτρων λειτουργίας (pH, BOD, TDS, χλώριο κ.ο.κ.). Προκύπτουν συνεπώς τα εξής οφέλη:

  • Βελτιωμένη απόδοση με σωστή διαχείριση ενέργειας και χημικών.
  • Άμεση ανίχνευση προβλημάτων και αποφυγή βλαβών.
  • Συμμόρφωση με περιβαλλοντικούς κανονισμούς με αυτόματες καταγραφές δεδομένων.
  • Μείωση κόστους λειτουργίας & συντήρησης χάρη στην πρόληψη προβλημάτων.

                                         Πώς λειτουργεί το IoT σε έναν βιολογικό καθαρισμό;

Αναλυτικά, οι IoT συσκευές (αισθητήρες και ελεγκτές) μπορούν να εφαρμοστούν ως εξής:

Αισθητήρες παρακολούθησης ποιότητας νερού:

  • pH αισθητήρες → Ελέγχουν την οξύτητα ή αλκαλικότητα των λυμάτων.
  • Αισθητήρες διαλυμένου οξυγόνου (DO) → Βοηθούν στη σωστή λειτουργία των μικροοργανισμών (κρίνεται εάν απαιτείται προσθήκη μικροοργανισμών).
  • Αισθητήρες BOD & COD (Βιοχημική & Χημική Ζήτηση Οξυγόνου) → Μετρούν το οργανικό φορτίο των λυμάτων.
  • Αισθητήρες αγωγιμότητας & αλατότητας → Ανιχνεύουν συγκεντρώσεις αλάτων και βαρέων μετάλλων.

Αισθητήρες ροής & στάθμης

  • Αισθητήρες ροής → Παρακολουθούν την ποσότητα των λυμάτων που εισέρχονται/επεξεργάζονται.
  • Αισθητήρες στάθμης → Ελέγχουν τη χωρητικότητα των δεξαμενών και αποτρέπουν υπερχειλίσεις.

Σύστημα ανίχνευσης διαρροών & αντλιών

  • Αισθητήρες εντοπίζουν διαρροές ή αστοχίες στις αντλίες και τις σωληνώσεις.
  • Αντλίες με έξυπνο έλεγχο ρυθμίζουν τη ροή ανάλογα με τις συνθήκες.

Αυτόματος έλεγχος αερισμού & χημικών ουσιών

  • Οι αεριστήρες λειτουργούν αυτόματα βάσει των επιπέδων διαλυμένου οξυγόνου.
  • Δοσομετρικές αντλίες προσθέτουν χημικά (π.χ. απολυμαντικά) μόνο όταν χρειάζεται.

Cloud σύστημα & απομακρυσμένη παρακολούθηση

  • Όλα τα δεδομένα συλλέγονται και αποστέλλονται σε cloud πλατφόρμα.
  • Ο υπεύθυνος συντήρησης μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις από κινητό/PC.
  • Το σύστημα στέλνει ειδοποιήσεις σε περίπτωση βλάβης ή απόκλισης από τις φυσιολογικές τιμές.

Στο σύστημα δύναται να ενσωματωθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ώστε η παραγόμενη ενέργεια να τροφοδοτεί τόσο το σύστημα αυτοματισμού, όσο και τη λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού (αντλίες, συμπιεστές αερισμού κ.α.).

Πιστοποιήσεις

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή τεχνολογιών επεξεργασίας λυμάτων εγκαταστάσεων ώστε να υπάρξει συμμόρφωση των συστημάτων με τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι διεθνείς πιστοποιήσεις ISO 14001, EMAS, LEED.

Βιολογικός Καθαρισμός Λυμάτων σε Ξενοδοχεία: Μία αναγκαία επένδυση

16 Μαΐου 2025

Νικόλαος Καρυπίδης
Τμήμα περιβάλλοντος
ΙΩΝΙΚΗ Environmental

Στον σύγχρονο κόσμο, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιωσιμότητα αποτελούν κρίσιμους παράγοντες σε κάθε κλάδο, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Τα ξενοδοχεία, ως μεγάλες καταναλωτικές και παραγωγικές μονάδες, έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ιδιαίτερα στη διαχείριση λυμάτων. Η απουσία κατάλληλων υποδομών για την επεξεργασία των αποβλήτων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική κοινότητα αλλά και το φυσικό πλούτο που συχνά αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Οι βιολογικοί καθαρισμοί αποτελούν την πλέον αποδοτική και βιώσιμη λύση για τη διαχείριση λυμάτων στα ξενοδοχεία, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύοντας την υπευθυνότητα των επιχειρήσεων.

Η αναγκαιότητά δημιουργίας τους καθορίζεται με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία, τα υγειονομικά οφέλη αλλά και ως απόρροια της νομοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, οι βιολογικοί καθαρισμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας δραστικά τη ρύπανση των υδάτων και διασφαλίζοντας ότι τα απόβλητα δεν καταλήγουν ανεπεξέργαστα σε ποτάμια, θάλασσες ή υπόγειους υδροφορείς. Η εν λόγω διαδικασία προστατεύει τη χλωρίδα και την πανίδα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Επιπλέον, εξαλείφουν τις απειλές για την υγεία που προκύπτουν από τη διάδοση παθογόνων μικροοργανισμών λόγω της μη επεξεργασίας των λυμάτων, παρέχοντας ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον για επισκέπτες και εργαζόμενους. Παράλληλα, η εφαρμογή αυτών των συστημάτων αποτελεί συχνά απαίτηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενισχύοντας την υπευθυνότητα των επιχειρήσεων και προστατεύοντας τις από οικονομικές επιπτώσεις.

Τα οφέλη για τα ξενοδοχεία είναι σαφή. Τα ξενοδοχεία που υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί, ενισχύουν το θετικό τους αποτύπωμα στην κοινωνία, όπως και την εικόνα τους ως υπεύθυνες επιχειρήσεις. Παράλληλα, η επένδυση σε τέτοιου είδους συστήματα οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση μακροπρόθεσμα, μέσω της μείωσης του κόστους διαχείρισης λυμάτων και της επαναχρησιμοποίησης του νερού για δευτερεύουσες χρήσεις, όπως το πότισμα κήπων. Επιπλέον, η ύπαρξη βιολογικού καθαρισμού αποτελεί καίριο παράγοντα στην απόκτηση περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων, όπως το Green Key ή το ISO 14001, στοιχεία που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση.

Πώς Λειτουργεί Ένας Βιολογικός Καθαρισμός

Ένας βιολογικός καθαρισμός επεξεργάζεται τα λύματα σε στάδια:

  • Μηχανική Επεξεργασία: Απομάκρυνση στερεών αποβλήτων.
  • Βιολογική Επεξεργασία: Χρήση μικροοργανισμών για την αποδόμηση της οργανικής ύλης.
  • Χημική Επεξεργασία: Εξουδετέρωση επικίνδυνων ουσιών και εξάλειψη υπολειμμάτων.

Η δομή των σταδίων σε συνδυασμό με τις κατάλληλες τεχνολογίες επεξεργασίας επιτρέπουν την παραγωγή καθαρού νερού, κατάλληλου για διάφορες χρήσεις.

Οι σύγχρονες τάσεις στις εν λόγω τεχνολογίες συνοψίζονται ακολούθως:
Τεχνολογίες Αναερόβιας Επεξεργασίας

  • Αναερόβιοι αντιδραστήρες: Χρησιμοποιούνται για την αποικοδόμηση οργανικών υλών χωρίς παρουσία οξυγόνου, παράγοντας βιοαέριο (κυρίως μεθάνιο) που κατ’ επέκταση μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά.
  • UASB (Upflow Anaerobic Sludge Blanket): Ιδανική λύση για μεγάλα ξενοδοχεία με υψηλή παραγωγή αποβλήτων.

Τεχνολογία MBR (Membrane Bioreactor)

  • Τεχνολογία που χρησιμοποιεί μεμβράνες για να φιλτράρει στερεά και παθογόνους μικροοργανισμούς από το νερό.
  • Παράγει νερό υψηλής καθαρότητας που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για αρδευτικές ανάγκες ή καθαριότητα χώρων.

Επαναχρησιμοποίηση Νερού (Water Reuse)

  • Το καθαρό νερό από τον βιολογικό καθαρισμό επαναχρησιμοποιείται για πότισμα κήπων, καθαρισμό εξωτερικών χώρων αλλά και για συμπληρωματική χρήση σε καζανάκια τουαλετών.

Εξαιρετική λύση για μικρά ξενοδοχεία αποτελούν οι Compact βιολογικοί καθαρισμοί. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, εύκολη στην εγκατάσταση και λειτουργία, που χρησιμοποιείται κυρίως για μικρής κλίμακας εφαρμογές, όπως σπίτια, μικρές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία ή απομονωμένες περιοχές. Ένας compact βιολογικός καθαρισμός είναι συμπαγής, σχεδιασμένος να καταλαμβάνει μικρό χώρο και να παρέχει αποτελεσματική επεξεργασία των λυμάτων με βιολογικές μεθόδους.

Η λειτουργία ενός compact βιολογικού καθαρισμού συνοψίζεται στα εξής βασικά στάδια λειτουργίας:

  • Προεπεξεργασία (Primary Treatment), όπου αφαιρούνται τα μεγάλα στερεά (χαρτιά λίπη, λάσπες).
  • Βιολογική Επεξεργασία (Secondary Treatment), είναι το κύριο στάδιο επεξεργασίας όπου λαμβάνει χώρα η αερόβια επεξεργασία. Συγκεκριμένα, μικροοργανισμοί αποδομούν τα οργανικά απόβλητα με τη βοήθεια οξυγόνου. Για την εισαγωγή αέρα χρησιμοποιούνται αεριστήρες.

Ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία στους Compact βιολογικούς καθαρισμούς αποτελεί η Τεχνολογία SBR (Sequential Batch Reactor), η οποία επεξεργάζεται τα λύματα με διαδοχικούς κύκλους πλήρωσης, ανάδευσης, αερισμού και καθίζησης.

  • Φυσική Καθίζηση (Sedimentation), όπου τα στερεά σωματίδια κατακάθονται και απομακρύνονται.
  • Φιλτράρισμα και Απολύμανση (Tertiary Treatment), όπου χρησιμοποιούνται φίλτρα (π.χ. άμμου ή μεμβρανών) για την απομάκρυνση μικρότερων σωματιδίων . Ακολουθεί απολύμανση με UV ακτινοβολία ή χλωρίωση για την εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ως αποτέλεσμα, προκύπτει η εξαγωγή καθαρού νερού, όπου το παραγόμενο νερό είναι καθαρό και κατάλληλο για επαναχρησιμοποίηση, π.χ. για πότισμα ή καθαρισμό εξωτερικών χώρων.

Αξιοποίηση IoT, Αυτοματισμών και ΑΠΕ

Το Internet of Things (IoT) εγκατεστημένο σε ένα σύστημα βιολογικού καθαρισμού βελτιώνει τη διαχείριση, την αποδοτικότητα και την ασφάλεια της εγκατάστασης, επιτρέποντας την αυτόματη παρακολούθηση και τον έλεγχο των διαδικασιών επεξεργασίας λυμάτων.

Οι IoT συσκευές (αισθητήρες και ελεγκτές) τοποθετούνται σε κρίσιμα σημεία της εγκατάστασης για παρακολούθηση, σε πραγματικό χρόνο, των παραμέτρων λειτουργίας (pH, BOD, TDS, χλώριο κ.ο.κ.). Προκύπτουν συνεπώς τα εξής οφέλη:

  • Βελτιωμένη απόδοση με σωστή διαχείριση ενέργειας και χημικών.
  • Άμεση ανίχνευση προβλημάτων και αποφυγή βλαβών.
  • Συμμόρφωση με περιβαλλοντικούς κανονισμούς με αυτόματες καταγραφές δεδομένων.
  • Μείωση κόστους λειτουργίας & συντήρησης χάρη στην πρόληψη προβλημάτων.

Πώς λειτουργεί το IoT σε έναν βιολογικό καθαρισμό;

Αναλυτικά, οι IoT συσκευές (αισθητήρες και ελεγκτές) μπορούν να εφαρμοστούν ως εξής:

Αισθητήρες παρακολούθησης ποιότητας νερού:

  • pH αισθητήρες → Ελέγχουν την οξύτητα ή αλκαλικότητα των λυμάτων.
  • Αισθητήρες διαλυμένου οξυγόνου (DO) → Βοηθούν στη σωστή λειτουργία των μικροοργανισμών (κρίνεται εάν απαιτείται προσθήκη μικροοργανισμών).
  • Αισθητήρες BOD & COD (Βιοχημική & Χημική Ζήτηση Οξυγόνου) → Μετρούν το οργανικό φορτίο των λυμάτων.
  • Αισθητήρες αγωγιμότητας & αλατότητας → Ανιχνεύουν συγκεντρώσεις αλάτων και βαρέων μετάλλων.

Αισθητήρες ροής & στάθμης

  • Αισθητήρες ροής → Παρακολουθούν την ποσότητα των λυμάτων που εισέρχονται/επεξεργάζονται.
  • Αισθητήρες στάθμης → Ελέγχουν τη χωρητικότητα των δεξαμενών και αποτρέπουν υπερχειλίσεις.

Σύστημα ανίχνευσης διαρροών & αντλιών

  • Αισθητήρες εντοπίζουν διαρροές ή αστοχίες στις αντλίες και τις σωληνώσεις.
  • Αντλίες με έξυπνο έλεγχο ρυθμίζουν τη ροή ανάλογα με τις συνθήκες.

Αυτόματος έλεγχος αερισμού & χημικών ουσιών

  • Οι αεριστήρες λειτουργούν αυτόματα βάσει των επιπέδων διαλυμένου οξυγόνου.
  • Δοσομετρικές αντλίες προσθέτουν χημικά (π.χ. απολυμαντικά) μόνο όταν χρειάζεται.

Cloud σύστημα & απομακρυσμένη παρακολούθηση

  • Όλα τα δεδομένα συλλέγονται και αποστέλλονται σε cloud πλατφόρμα.
  • Ο υπεύθυνος συντήρησης μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις από κινητό/PC.
  • Το σύστημα στέλνει ειδοποιήσεις σε περίπτωση βλάβης ή απόκλισης από τις φυσιολογικές τιμές.

Στο σύστημα δύναται να ενσωματωθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ώστε η παραγόμενη ενέργεια να τροφοδοτεί τόσο το σύστημα αυτοματισμού, όσο και τη λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού (αντλίες, συμπιεστές αερισμού κ.α.).

Πιστοποιήσεις

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή τεχνολογιών επεξεργασίας λυμάτων εγκαταστάσεων ώστε να υπάρξει συμμόρφωση των συστημάτων με τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι διεθνείς πιστοποιήσεις ISO 14001, EMAS, LEED.

Διαβάστε περισσότερα