Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό για σπίτι; Διάβασε το παρόν άρθρο και δες ποιους παράγοντες πρέπει να εξετάσεις προτού προχωρήσεις σε αγορά και εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού. 

Κύρια σημεία του άρθρου:

-Επιλέξτε την κατάλληλη τεχνολογία πάνελ και inverter
-Ρωτήστε για εγγυήσεις
-Υπολογίστε τη χρήση ρεύματος
-Εξετάστε πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης 
-Επιλέξτε την κατάλληλη εταιρεία αγοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκού

Τα οικιακά φωτοβολταϊκά είναι αυτήν την περίοδο πιο δημοφιλή από ποτέ. Η τεράστια μείωση του κόστους την τελευταία δεκαετία, σε συνδυασμό με τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, έχουν οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά να στραφούν στη συγκεκριμένη λύση μείωσης του κόστους ρεύματος.

Το ρεύμα και η συνεχής αύξηση της τιμής του είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» κάθε οικιακού προϋπολογισμού και τα φωτοβολταϊκά παρόλο που αρχικά φαίνονται μία μεγάλη επένδυση, στην πραγματικότητα ξεκινούν την απόσβεση από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας.

Αυτό επιτυγχάνεται από τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας από το δίκτυο. Kάθε οικία παράγει το δικό της ρεύμα, άρα μειώνεται το κόστος ρεύματος σε κάθε λογαριασμό. Μάλιστα, το κόστος ρεύματος μπορεί να μηδενίσει σε περίπτωση που η κατανάλωση ρεύματος δεν ξεπεράσει την παραγωγή. Αν υπάρξει «περίσσευμα» αποθηκεύεται για τρία χρόνια.

Σε προηγούμενο άρθρο, αναφέραμε τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τα φωτοβολταϊκά για κατοικίες που προέρχονται από ιδία επαγγελματική εμπειρία κα την επαφή που είχαμε στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables με εκατοντάδες πελάτες και βοηθήσαμε τους ενδιαφερόμενους να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους ορισμένες καταστάσεις που ενδεχομένως είχαν κατανοήσει εσφαλμένα σχετικά με τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε 5 παράγοντες που πρέπει να υπολογίσετε πριν προχωρήσετε στην αγορά και εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε να λάβετε τις καλύτερες αποφάσεις με τη μέγιστη απόδοση.

1.Επιλέξτε την κατάλληλη τεχνολογία φωτοβολταϊκών πάνελ και inverter για φωτοβολταϊκό για σπίτι

Είναι απολύτως λογικό για κάποιον που δεν έχει γνώσεις γύρω από τα φωτοβολταϊκά να μην γνωρίζει την τεχνολογία τους. Για να το μάθει αυτό, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιους που γνωρίζουν. Άρα σε μία εταιρεία που θα τους βλέπει ως πελάτες.

Οπότε σε αυτήν την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα είναι και πάλι καχύποπτος. Θα θεωρεί ότι ο ειδικός που έχει απευθυνθεί θα προσπαθήσει πρωτίστως να του πουλήσει.

Tεχνολογία πάνελ για φωτοβολταϊκό για σπίτι

Όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η ποιότητα της κατασκευάστριας εταιρείας των πάνελ παίζει σημαντικότατο ρόλο. Οπότε πρέπει να αναζητήσετε αξιόπιστες και γνωστές εταιρείες που κατασκευάζουν πάνελ.

Για παράδειγμα, στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables στα Elite πακέτα μας προσφέρουμε μονοκρυσταλλικά πάνελ της εταιρείας Luxor. Τα συγκεκριμένα πάνελ διαθέτουν τεχνολογία ημι-κυψελών και 25 χρόνια εγγύηση καλής γραμμικής απόδοσης.

Από αυτήν την τοποθέτηση, η πλειονότητα των αναγνωστών δεν θα έχει καταλάβει πολλά πράγματα. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για την Luxor όπου θα διαπιστώσετε ότι προσφέρει από τα ποιοτικότερα και οικονομικότερα πάνελ. Μάλιστα, είναι γερμανική εταιρεία. Αυτά τα σημάδια, δείχνουν ότι πρόκειται για αξιόπιστη πρόταση πάνελ.

Σημειώστε πως όλες οι εταιρείες έχουν τις παραγωγικές τους μονάδες στην Κίνα.

Ως προς το τεχνικό κομμάτι της τεχνολογίας, έχετε υπ’ όψιν σας πως τα πάνελ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα μονοκρυσταλλικά και τα πολυκρυσταλλικά, με τα μονοκρυσταλλικά να είναι αποδοτικότερα.

Τεχνολογία inverter για φωτοβολταϊκό για σπίτι

Ακριβώς η ίδια διαδικασία πρέπει να γίνει και για την επιλογή των inverter. Αν συνομιλήσετε με έναν μηχανικό της εταιρείας μας, θα ενημερωθείτε πως τα ακριβότερα πακέτα μας προσφέρουν τους γερμανικούς inverter SMA και τα φθηνότερα τους κινέζικους inverter της Huawei.

Πώς θα μάθετε αν αυτά που σας προτείνουμε είναι αξιόπιστα; Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας δείξει πως η SMA και η Huawei είναι μέσα στο Top 3 των εταιρειών που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά inverter. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε για τα οικονομικότερα πακέτα την πασίγνωστη κινέζικη εταιρεία Huawei, για να μην κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα που προσφέρουμε.

Επικεντρωθείτε σε γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες. Μην ρισκάρετε μία επένδυση αρκετών χιλιάδων ευρώ και με μεγάλη διάρκεια επιλέγοντας μη αξιόπιστες εταιρείες, ακόμη και αν σας στοιχίσει κάτι παραπάνω.

2. Ρωτήστε για τις εγγυήσεις

Ασφαλώς, για μία επένδυση τέτοιου μεγέθους και τέτοιας χρονικής διάρκειας θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις εγγυήσεις που διαθέτει το κάθε προϊόν.

Όσο η τεχνολογία προχωράει, τόσο τα πάνελ, όσο και οι inverter εξελίσσονται και γίνονται καλύτεροι, αποδοτικότεροι και ανθεκτικότεροι.

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν είναι απόλυτο και κάποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει οπουδήποτε. Πρόκειται απλώς για τις μικρές μαθηματικές πιθανότητες που επιβεβαιώνονται σε μία μικρή μερίδα ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών.

Αν και κανένας μας δεν επιθυμεί να ξεκίνα μία συναλλαγή σκεπτόμενος αρνητικά, πάντα σε τέτοιες μεγάλες αγορές θέλουμε να μάθουμε για τυχόντα αρνητικά ενδεχόμενα και τι εγγυήσεις λαμβάνουμε.

Τι εγγύηση έχουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τι εγγύηση έχουν οι inverter;

Καλό θα ήταν να ρωτήσετε το γραφείο που έχετε απευθυνθεί αν προσφέρει επιπλέον εγγύηση. Για παράδειγμα, για τους inverters που είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι μίας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables έχουμε διπλασιάσει τη χρονική διάρκεια της εγγύησης και από τα 5 χρόνια, προσθέσαμε άλλα 5 και προσφέρουμε για τους αντιστροφείς τάσης 10 χρόνια εγγύηση.

Τέτοιου είδους ενέργειες προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στον ιδιοκτήτη ενός φωτοβολταϊκού συστήματος και ο ίδιος θα πρέπει να τις επιδιώξει πριν προχωρήσει σε αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.

3. Υπολογίστε τη χρήση ρεύματος

Μία καλή εταιρεία πώλησης συστημάτων ενέργειας θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε την ενέργεια που χρησιμοποιείτε. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας ώστε να υπολογιστεί πόση ενέργεια θα παράγει το φωτοβολταϊκό σας, άρα πόσα kW θα πρέπει να εγκαταστήσετε.

Με το να γνωρίζετε τον μέσο όρο ενέργειας που θα καταναλώνετε, θα μπορέστε να λάβετε την ορθή απόφαση για το φωτοβολταϊκό σας.

4. Εξετάστε πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης

Δεν είναι λίγες οι φορές το τελευταίο διάστημα που συνομιλήσαμε με ενδιαφερόμενους για οικιακά φωτοβολταϊκά και δεν ήταν ενήμεροι για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ το οποίο έδινε τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης μίας κατοικίας.

Αν και συνήθως τα γραφεία που θα απευθυνθείτε θα σας ενημερώσουν για τους διαθέσιμους τρόπους χρηματοδότησης, καλό θα είναι να έχετε κάνει μία έρευνα πρωτίστως, να ζητήσετε εσείς οι ίδιοι ενημέρωση και να ρωτήσετε αν το γραφείο που έχετε απευθυνθεί αναλαμβάνει τις διαδικασίες του προγράμματος ή αν συνεργάζεται άμεσα με κάποιο άλλο που θα αναλάβει τις διαδικασίες του προγράμματος.

Το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ που ήταν ανενεργό τους τελευταίους μήνες αναμένεται να επανέλθει τις επόμενες ημέρες και όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών με ποσοστά ενίσχυσης που φτάνουν έως το 75%.

5. Επιλέξτε την κατάλληλη εταιρεία για αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για σπίτι

Ποια από τις εταιρείες που ήρθατε σε επαφή σας κάλυψε πλήρως και απάντησε στα ερωτήματα αυτού του άρθρου; Ποια εταιρεία έχει αποδεδειγμένο ιστορικό έργων και όχι απλά εμπειρία; Έχετε δει έργα τους; Σας άρεσε η δουλειά τους και η καλαισθησία τους;

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την πρώτη εντύπωση που θα σας οδηγήσουν στο να επιλέξετε την κατάλληλη εταιρεία για αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό, η εταιρεία που θα επιλέξετε να αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες εγκατάστασης. Από την αρχή του έργου και να σας το παραδίδει με το κλειδί στο… χέρι.

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables, η εμπειρία μας στη μελέτη και την εγκατάσταση είναι μεγάλη και αναλαμβάνουμε τα εξής:

1.Ηλεκτρολογικά DC/AC
2.Εγκατάσταση βάσεων – πάνελ
3.Εγκατάσταση ηλεκτρολογικών
4.Σύνδεση στο δίκτυο
5.Αδειοδότηση / διαχείριση έργου

Αυτοί ήταν πέντε παράγοντες που πρέπει να υπολογίσετε πριν προχωρήσετε σε αγορά και εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού. Όταν έχετε ξεκάθαρη εικόνα για όλα όσα αναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο, τότε θα είστε έτοιμοι για να πραγματοποιήσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά την επένδυσή σας.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, θα διαπιστώσετε κυρίως οι ίδιοι το πόσο συμφέρουσα επένδυση είναι ένα φωτοβολταϊκό για σπίτι. Κάνει απόσβεση σε σύντομο χρονικό διάστημα και εξοικονομεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ένα νοικοκυριό κατά τη διάρκεια της 25ετίας. 

Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό για σπίτι; Πάτησε στο κουμπί “Θέλω τηλεφωνικό ραντεβού” παρακάτω, συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας αρμόδιος μηχανικός θα επικοινωνήσει μαζί σου για να λύσει όλες σου τις απορίες και να σε καθοδηγήσει στη σωστή απόφαση.