+30 2541 20 00 20  Δευ - Παρ: 8:30 - 16:30 [email protected]

hideimage

Τηλεπιτήρηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων
Φεβρουάριος 15 2012

Τηλεπιτήρηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Στο παρακάτω άρθρο αναλύονται δύο τρόποι τηλεπίβλεψης των αποδόσεων Φ/Β συστημάτων. Ο πρώτος αφορά μικρές οικιακές εγκαταστάσεις μέσω Bluetooth, ενώ με το δεύτερο τρόπο μπορεί η εγκατάσταση να παρακολουθείται μέσω internet.

SunnyBeam

Ένας πολύ καλός τρόπος παρακολούθησης του Φ/Β σας συστήματος είναι η συσκευή Sunny Beam της εταιρίας SMA. Η συσκευή αυτή συνδέεται μέσω Bluetooth με τον μετατροπέα (ή τους μετατροπείς) του συστήματος έτσι ώστε να λαμβάνει και να αποθηκεύει τα δεδομένα του. Τίθεται σε λειτουργία με ελάχιστες κινήσεις, προσφέρει πανεύκολο χειρισμό και έχει ελκυστική εμφάνιση. χάρη στην ενσωματωμένη ηλιακή κυψέλη, αυτή η φορητή συσκευή

λειτουργεί ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα πρίζας. Χάρη στο περιστροφικό κουμπί πίεσης, η συσκευή επιτρέπει διαισθητικό χειρισμό με το ένα χέρι και έλεγχο μέσω μενού – απλά και γρήγορα.

Η εμβέλεια εντός της οποίας λειτουργεί είναι 100m. Είναι η ιδανική λύση παρακολούθησης για αυτούς που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα στην οικία που διαμένουν.

Λειτουργία:

Με το πάτημα του κουμπιού ή την περιστροφή του, ο χρήστης βλέπει την σημερινή απόδοση του συστήματός του (διάγραμμα και τιμή). Στην οθόνη εμφανίζεται το διάγραμμα της τρέχουσας ημέρας, καθώς και η στιγμιαία παραγόμενη ισχύς, όπως και το σύνολο των kWh που έχει παράξει το σύστημα μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Με την περιστροφή του κουμπιού εμφανίζεται η επόμενη ένδειξη, η οποία περιλαμβάνει το διάγραμμα της χθεσινής ημέρας.

Τα επόμενα μενού είναι η παραγωγή ενέργειας ανά ημέρα, μήνα και έτος.

ioniki-SMA-Sunny-Beam-display

Υπάρχει επίσης ρύθμιση στην οποία ο χρήστης μπορεί να εισάγει την τρέχουσα τιμή της kWh και έτσι η συσκευή στο επόμενο μενού να εμφανίζει το ποσό σε € που έχει κερδίσει ο ιδιοκτήτης μέχρι εκείνη τη στιγμή, ενώ στο ίδιο μενού εμφανίζεται και η τιμή των κερδών ημέρας. Τέλος υπάρχει ακόμη ένα μενού στο οποίο εμφανίζεται η τιμή εκπομπών CO2 που θα εκχύονταν στην ατμόσφαιρα για παραγωγή ίδιας ποσότητας ενέργειας με συμβατικά καύσιμα.

SunnyWebBox

ioniki-sunny webbox

Είναι η ιδανική λύση επιτήρησης για φωτοβολταϊκά συστήματα μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, αλλά ακόμη και για μικρά οικιακά συστήματα σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης διαμένει μόνιμα σε άλλη διεύθυνση από αυτή που έχει εγκαταστήσει το σύστημα.

Το Sunny WebBox λαμβάνει και αποθηκεύει όλες τις τρέχουσες τιμές μέτρησης και δεδομένα από τον inverter - μέσω Bluetooth ή RS485. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του είναι η σύνδεση στο διαδύκτιο που πρέπει να προϋπάρχει στο σπίτι.

Έτσι, έχετε ανά πάσα στιγμή την εικόνα της λειτουργίας της εγκατάστασής σας. Μέσω του Web-Browser, μπορείτε να εμφανίζετε, να αξιολογείτε ή να κατεβάζετε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας όλες τις τιμές μέτρησης, καθώς και να αλλάζετε τις παραμέτρους.

Αφού ολοκληρωθεί το Φ/Β σύστημα πραγματοποιείται η εγκατάσταση του WebBox και αφού λάβουν χώρα οι απαραίτητες ρυθμίσεις ο ιδιοκτήτης του συστήματος παραλαμβάνει τους κωδικούς πρόσβασης στο Sunny Portal.

Με την είσοδό του ο ιδιοκτήτης του συστήματος έχει μια πρώτη εικόνα της εγκατάστασής του όπου μπορεί να διακρίνει την απόδοση των δύο τελευταίων ημερών, τη συνολική παραγωγή ενέργειας, τα συνολικά κέρδη, την αποφυγή CO2 καθώς και την μηνιαία παραγωγή του έτους που διανύουμε, όλα αυτά σε μια σελίδα.

ioniki-portal2

Από εκεί και πέρα μπορεί να περιηγηθεί σε διάφορα μενού, οπού εμφανίζονται οι αποδόσεις ανά ημέρα, μήνα, έτος και καταγράφονται πολλά διαφορετικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν την εγκατάσταση. Ο χρήστης μπορεί επίσης να διαμορφώσει τη σελίδα του όπως τον εξυπηρετεί καλύτερα.

ioniki-portal1

Ακόμη στο Sunny Portal εμφανίζονται μηνύματα όπως Πληροφορίες, Προειδοποιήσεις, Βλάβες και Σφάλματα έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης και ο εγκαταστάτης να μπορούν να ελέγχουν το σύστημα και σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε, να διαπιστωθεί και να επιδιορθωθεί έγκαιρα, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος παραγωγής ενέργειας.

ioniki-portal3

Tο Sunny Portal είναι προσβάσιμο ακόμη και από το κινητό σας τηλέφωνο.

sunny