Γιατί επικρατεί αισιοδοξία για το μέλλον των φωτοβολταϊκών σε μία εποχή που η πανδημία έχει φέρει τεράστιες οικονομικές συνέπειες και με μία ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο κατώφλι;

Wichtigste Punkte des Artikels: 

-Η πανδημία μείωσε την ανάπτυξη μεν αλλά παρέμεινε σε υψηλά ποσοστά. 
-Ενεργειακή κρίση και φουσκωμένοι λογαριασμοί στρέφουν όλο και περισσότερο κόσμο στα φωτοβολταϊκά.
-Η πρόοδος της τεχνολογία τα καθιστά αποδοτικότερα άρα και οικονομικότερα κάθε χρόνο.  

Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη και ο απλός ο κόσμος έχει βρεθεί να αγωνιά ακόμη μία φορά για το παρόν και τις τρέχουσες δυσκολίες που δεν του επιτρέπουν να σκεφτεί καν το μέλλον.

Οι επιπτώσεις του COVID-19 είναι τεράστιες. Eκτός από την κυριότερη όλων, την υγεία, έχουν αρχίσει και εμφανίζονται επιπλέον προβλήματα που προκύπτουν από την πανδημία. H τραγική οικονομική κατάσταση λόγω των δύο lockdown αλλά και ο πληθωρισμός που με τη σειρά του οδηγεί σε μία μεγάλη ενεργειακή κρίση είναι μερικές από αυτές.

Τα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλλει ο κόσμος στην ενέργεια είναι πολλά και συνεχώς διαβάζουμε για τις αυξανόμενες τιμές.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, ωστόσο, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών αισιοδοξεί και το μέλλον του προβλέπεται λαμπρότερο του… ήλιου.

Στασιμότητα με τον κορονοϊό, εκτιμάται ανάπτυξη

Μπορεί η πανδημία του COVID-19 να έβαλε φρένο στη ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, ωστόσο αυτό το φρένο θεωρείται προσωρινό και ασφαλώς δεν σταμάτησε πλήρως την ανάπτυξη.

Το μόνο που συνέβη ήταν να μειωθούν οι ρυθμοί της ανάπτυξης οι οποίοι ωστόσο παρέμειναν σε υψηλά ποσοστά.

Η παγκόσμια αγορά των φωτοβολταϊκών το 2018, σύμφωνα με έρευνα της Allied Market Research, ήταν περίπου στα €50 δις. Οι εκτιμήσεις της ίδιας έρευνας δείχνουν πως μέχρι το 2026 θα ξεπεράσει το ποσό των €223 δις.

Ήδη, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έρευνα, η παγκόσμια αγορά έχει ξεπεράσει τα €180 δις. Συνεχίζει με πολύ καλούς ρυθμούς παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Όσοι αναρωτιούνται πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, η απάντηση έχει να κάνει καθαρά με την αποτελεσματικότητα των φωτοβολταϊκών. Κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση που εγκαθιστά net metering φωτοβολταϊκό, έχει όφελος από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Κερδισμένοι όσοι έχουν ήδη φωτοβολταϊκά, δεν είναι αργά ακόμη και τώρα για τους υπόλοιπους

Όσοι έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά σε σπίτια και επιχειρήσεις θα είναι από τους μεγάλους κερδισμένους την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χωρίς φωτοβολταϊκά αναμένουν τους επόμενους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση όλων των απαραίτητων για την καθημερινότητα μας αγαθών, θα οδηγήσει τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού σε μεγάλα ύψη. Ακόμη και μια μικρή αύξηση του εισοδήματος, ενδέχεται να μην είναι ικανή να σώσει την κατάσταση, απλά να την ανακουφίσει.

 

Δεν θα συμβεί ωστόσο το ίδιο για όσους έχουν ήδη εγκατεστημένα net metering φωτοβολταϊκά συστήματα. Αυτοί είναι ήδη αυτοπαραγωγοί ενέργειας, οπότε καταναλώνουν ό,τι παράγουν. Αν τύχει και η κατανάλωση ξεπεράσει την παραγωγή τους, τότε θα πληρώσουν τη διαφορά, κάτι που σε αυτήν την περίπτωση είναι αρκετά διαχειρίσιμο. Αν, όμως, η παραγωγή είναι μεγαλύτερη της κατανάλωσης, το περίσσευμα θα αποθηκευτεί στο δίκτυο για τρία χρόνια.

Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, τα νοικοκυρά με τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν της ενεργειακής κρίσης, ενώ οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τις τιμές τους, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές τους θα αναγκαστούν να τις αυξήσουν καθώς θα είναι δύσκολο να απορροφήσουν το μεγάλο ενεργειακό κόστος.

Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα δεν είναι αργά να προβούν οι ενδιαφερόμενοι σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Ασφαλώς, ο πληθωρισμός έχει «αγγίξει» και αυτόν τον κλάδο. Οι τιμές των φωτοβολταϊκών είναι πλέον υψηλότερες σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ωστόσο, τα οφέλη μπροστά στο άγνωστο του μέλλοντος και με τις τρέχουσες συνθήκες, εξακολουθούν να καθιστούν τα φωτοβολταϊκά την ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Μέλλον των φωτοβολταϊκών: Όσο προχωράει η τεχνολογία, τόσο τα φωτοβολταϊκά θα γίνονται η καλύτερη λύση

Πλέον ζούμε στην εποχή του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, απολαμβάνοντας όλες τις ευκολίες που μας προσφέρει η τεχνολογία. Ζητούμε κινητά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας. Ζητούμε υπολογιστές με ακόμη καλύτερη απόδοση και πολλά άλλα. Με λίγα λόγια, επιζητούμε όλο και περισσότερη ενέργεια.

Το φως του ηλίου είναι μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Άρα ο ήλιος αποτελεί την καλύτερη λύση για την όλο και αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολιάζουν πως τα φωτοβολταϊκά είναι απλά γυαλί μεγάλης επιφάνειας που τοποθετείται σε μία στέγη ή μία ταράτσα. Δεν έχουν άδικο. Ακόμη και σήμερα έτσι είναι αλλά αυτή η επιφάνεια γυαλιού έχει κάνει ραγδαία άλματα εξέλιξης τα τελευταία 13 χρόνια.

Τα πάνελ πλέον γίνονται όλο και λεπτότερα, γίνονται ολοένα και αποδοτικότερα. Οι κατασκευαστές πωλούν watt και οι πελάτες βγάζουν χρήματα (ή εξοικονομούν) από την kWh. Με τις αποδόσεις πλέον να ξεπερνούν και το 20% στα αποδοτικότερα/ποιοτικότερα πάνελ, κάθε φορά που η τεχνολογία κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, μαζί της κάνουν και τα φωτοβολταϊκά, αυξάνοντας τα οφέλη όσων τα χρησιμοποιούν.

Μέλλον των φωτοβολταϊκών: Χρόνο με τον χρόνο τα οικονομικά οφέλη είναι μεγαλύτερα

Αυτό ασφαλώς που ενδιαφέρει περισσότερο έναν ενδιαφερόμενο είναι τα οικονομικά οφέλη. Σε πρώτη ανάγνωση είναι οφθαλμοφανέστατα με την εξέλιξη των φωτοβολταϊκών τα τελευταία 13 χρόνια.

Έχουμε παρουσιάσει στην αρθρογραφία μας αρκετά παραδείγματα με τα ετήσια οφέλη ενός net metering φωτοβολταϊκού. Τόσο σε κατοικία, όσο και σε επιχείρηση. Σε αυτήν την περίπτωση θα θέλαμε να σταθούμε σε ένα άλλο σημείο.

To 2011 ένα οικιακό φωτοβολταϊκό 10kW από την εταιρεία μας, ΙΩΝΙΚΗ Renewables, είχει τιμή πώλησης περίπου €30.000.

Πέρσι, ένα οικιακό φωτοβολταϊκό 10kW είχε τιμή πώλησης από την εταιρεία μας περίπου €9.500. Με την πάροδο των ετών, το κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μειώθηκε σε τεράστιο βαθμό. Την ίδια ώρα η τεχνολογία καθιστούσε κάθε φωτοβολταϊκό ολοένα και αποδοτικότερο. Φανταστείτε αυτός ο συνδυασμός τι πολλαπλά οικονομικά οφέλη παρείχε.  

Αυτά τα οφέλη, λοιπόν, εξακολουθούν να παρέχονται ακόμη και σήμερα παρόλο που θα παρατηρηθεί μία αύξηση στις τιμές των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχέση με έναν χρόνο πριν λόγω του πληθωρισμού που κλονίζει την παγκόσμια οικονομία.

Παρόλα αυτά, οι νέες τιμές (από €9.500 σε περίπου €10.500) θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με 10 χρόνια πριν και η αποδοτικότητα σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Συμπέρασμα: Το μέλλον των φωτοβολταϊκών προβλέπεται αισιόδοξο και με μεγάλη ανάπτυξη

Η ηλιακή ενέργεια αυτή τη στιγμή είναι το παρόν και όπως μας δείχνουν τα νούμερα αλλά και η έως τώρα εμπειρία των τελευταίων ετών, θα είναι και το μέλλον.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου έχουν θέσει στόχους επίτευξης σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε βάθος ετών, γίνεται αντιληπτό πως τα φωτοβολταϊκά θα παραμείνουν ένα καυτό θέμα και για τα επόμενα χρόνια

Αν αναρωτιέστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να εγκαταστήσει κάποιος φωτοβολταϊκό, θα απαντήσουμε ό,τι απαντάμε σε όλους τους εν δυνάμει πελάτες μας οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Τώρα.

Sind Sie interessiert, in Photovoltaik; drücken Sie die Taste unten, füllen Sie das Formular aus und ein Diplom-Ingenieur unseres Unternehmens werden Sie Kontaktieren zu lösen alle Ihre Fragen und führen Sie zu die richtige Entscheidung.